Rezultatele sondajelor la iesirea de la urne arata o victorie a partidului creat de Sharon, Kadima, si face posibila o coalitie guvenamentala, care sa aduca pacea. Peste cinci milioane de israelieni au fost chemati la urne ieri, dar numai 57% din
Rezultatele sondajelor la iesirea de la urne arata o victorie a partidului creat de Sharon, Kadima, si face posibila o coalitie guvenamentala, care sa aduca pacea. Peste cinci milioane de israelieni au fost chemati la urne ieri, dar numai 57% din electorat s-a prezentat la vot pentru alegerile anticipate convocate anul trecut dupa bulversarea scenei politice de catre premierul Ariel Sharon. Acesta a decis retragerea unilaterala din Gaza si din nordul Cisiordaniei, deschizand calea unui proces de separare de palestinieni, dorit de majoritatea israelienilor. ""Vedeta"" acestor alegeri, Kadima, a obtinut, potrivit rezultatelor sondajelor efectuate la iesirea de la urne, 29 de mandate, in cel de-al 17-lea Knesset (Parlamentul israelian) din istoria de 58 de ani a acestui stat. Absenteismul record inregistrat la scrutinul de ieri a produs o rasturnare de situatie in cazul celor doua mari partide traditionale ale scenei pol israeliene, Likud (dreapta nationalista) si Partidul Muncii (centru-stanga). Partidul Likud, condus de Benjamin Netanyahu, a obtinut numai 11 mandate, iar Partidul Muncii, condus de Amir Peretz, devenit lider in urma cu cateva luni, 22, din totalul de 120 ale Knessetului. RASTURNARE. Kadima si Partidul Muncii vor face parte, cu siguranta, din viitoarea coalitie guvernamentala de la carma Israelului. Surpriza scrutinului a constituit-o insa succesul partidului de extrema-dreapta, Israel Casa noastra (Beiteinu), condus de Avigdor Lieberman (originar din Chisinau), si intrarea in Knesset a Partidului Pensionarilor cu 6-8 mandate. Ramane de vazut care va fi partenerul (eventual partenerii) de coalitie al Kadimei si Partidului Muncii in viitorul guvern, cele doua partide nereusind sa obtina un minimum de 61 de mandate pentru a-si asigura sprijinul in Knesset pentru a guverna fara ajutorul altor partide mai mici.
Liderul Kadimei, Ehud Olmert, va fi premier al Israelui.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.