Dupa opt ore si jumatate de tensiune maxima, omul de afaceri Dinu Patriciu a scapat ieri de arestul preventiv, pentru a trei oara in mai putin de un an. Tribunalul Bucuresti a respins ca nefondata cererea procurorilor de incarcerare a presedintelui

Dupa opt ore si jumatate de tensiune maxima, omul de afaceri Dinu Patriciu a scapat ieri de arestul preventiv, pentru a trei oara in mai putin de un an.
Tribunalul Bucuresti a respins ca nefondata cererea procurorilor de incarcerare a presedintelui Rompetrol.

Verdicutul libertatii lui Dinu Patriciu a fost pronuntat ieri la ora 22:30 in sedinta publica, iar la auzul hotararii, sala de judecata s-a umplut de chiotele de izbanda ale celor noua aparatori: ""Uraaa!"", ""Eee!"". Magistratul Damian Dolache a fost nevoit sa ceara liniste in sala pentru a continua pronuntarea: ""Cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Cu recurs in 24 de ore de la pronuntare."" Aplauzele sustinatorilor presedintelui Rompetrol aproape ca l-au acoperit pe procurorul de sedinta cand acesta a declarat pe loc recurs.
DECLARATIE VICTORIOASA. Fericit, Dinu Patriciu a facut prima declaratie de presa chiar in locul in care si-a aflat libertatea: ""Este prima oara cand am reusit sa ne facem apararile pe fond si sa demonstram nevinovtia mea. Pas cu pas. Am avut dreptate sa am incredere in Justitie. Iata un judecator tanar, impartial, care a avut curajul sa faca dreptate. A fost o zi lunga, cea mai lunga si da, am avut emotii. Acum intelegeti de ce nu am vrut sa dau nici o declaratie: pentru ca am vrut sa auziti direct din gura judecatorului."" Dinu Patriciu a dezvaluit apoi ca procesul sau a durat atat de mult pentru ca avocatii sai si-au facut expunerile fata de sustinerile procurorilor dupa ce el a dat timp de trei ore o declaratie de inculpat in fata judecatorului. Omul de afaceri a povestit si ceea ce a spus judecatorului in ultimul cuvant: ""I-am spus ca am doua dorinte. Sa pot
sa-mi fac treaba pentru cele 8.000 de familii ale angajatilor Rompetrol, si a doua sa ma ajute Dumnezeu sa fiu sanatos ca peste trei ani, poate cinci sa ajung sa pot umbla cu fruntea sus pe strada"". Omul de afaceri crede ca prin cazul sau a creat un precedent.
Intrebat ce parere are despre declaratia facuta recent de presedintele Traian Basescu referitoare la coruptia in randurile judecatorilor, Dinu Patriciu a replicat: ""Dumnezeu sa-l apere! (...) Am convingerea ca nu vom avea nici o dictatura, nici aberatii ale democratiei. Pentru ca se impune pana la urma ratiunea, moderatia, inteligenta in ciuda tuturor exagerarilor pe care tranzitia le naste.""
ZI GREA. Pana sa auda ca nu prezinta pericol pentru ordinea publica, Dinu Patriciu a fost nevoit sa treaca prin zece ore si jumatate de suspans. Mai intai a asteptat vreo doua ore pentru a-i veni randul la judecata. Apoi au urmat multe ceasuri de proces in care a fost audiat de judecator pentru fiecare capat de acuzare: evaziune fiscala, inselaciune, delapidare, manipularea pietei de capital, spalare de bani, constituire de grup de crima organizata, pe care le-ar fi savarsit impreuna cu partenerii sai americani, Philip Stephenson si Colin Hart. Patriciu a subliniat ca si colegii sai de afaceri si de dosar sunt nevinovati si
si-a exprimat speranta ca la termenul din 3 aprilie acestia vor castiga si ei. Hotararea de aseara constituie o noua infrangere a procurorilor cel putin pana la judecarea recursului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.