Ministerul Sanatatii (MS), Agentia Nationala a Medicamentului (ANM), Colegiul Farmacistilor din Romania, Patronatul Farmacistilor din Romania si Asociatia Retelelor de Farmacii au incheiat ieri protocolul prin care se reglementeaza, incepand cu 1 apr
Ministerul Sanatatii (MS), Agentia Nationala a Medicamentului (ANM), Colegiul Farmacistilor din Romania, Patronatul Farmacistilor din Romania si Asociatia Retelelor de Farmacii au incheiat ieri protocolul prin care se reglementeaza, incepand cu 1 aprilie 2006, modul in care se pot vinde in farmacii medicamente fara reteta. Si ne referim aici la medicamentele care, in mod normal, potrivit reglementarilor in vigoare, ar trebui eliberate numai pe baza de reteta, si in situatii exceptionale doar doze de urgenta pana la consultarea imediata a unui medic. Precizam ca medicamentele psihotrope si stupefiante nu fac obiectul protocolului.
Cei implicati in intocmirea protocolului afirma ca documentul a fost necesar deoarece, de mai bine de o luna de zile, de teama unor falsi inspectori, unii farmacisti au decis sa respecte in sfarsit Nomenclatorul medicamentelor de uz uman (document comparabil cu normele europene, prin care sunt stabilite medicamantele ce se elibereaza doar pe baza de prescriptie - exemplu: anticonceptionalele sau banalele fiole de algocalmin), fapt ce i-a nemultumit pe pacientii obisnuiti ca pana mai ieri sa procure aceste medicamente fara reteta. Mai grav insa a fost faptul ca, desi conform Codului Deontologic, farmacistii puteau elibera chiar si aceste medicamente, fara reteta, insa doar in cazuri de urgenta, de multe ori aceast lucru a fost refuzat. Si pentru ca nebunia sa fie completa, s-a cazut intr-o extrema periculoasa si au fost semnalate cazuri in care farmacistii au decis sa nu mai elibereze fara reteta chiar si acele medicamente pentru care prescriptia nu este necesara (exemplu banal: algocalmin pastile).
Compromis "in interesul bolnavului"
Prin urmare, s-a statutat faptul ca "farmacistul poate actiona in interesul bolnavului, in limita competentelor sale, pentru a asigura continuitatea administrarii unui medicament recomandat de medic, fara a i se prezenta o prescriptie medicala, in anumite situatii." Partile au stabilit ca aceste situatii sunt: pacient cronic care din diverse motive nu a putut ajunge la medic, dar care este cunoscut de catre farmacist sau se afla in evidentele farmaciei ca utilizator al medicamentului solicitat; pacient care nu poseda o prescriptie medicala, dar prezinta un bilet de iesire din spital, o scrisoare medicala etc; pacient care prezinta o prescriptie a carei valabilitate a expirat (pentru acut - nu de mai mult de 2-3-4 zile, pentru cronic - nu de mai mult de 2-3-4 luni); pacient care prezinta o schema de tratament parafata de medicul prescriptor; pacient aflat in tranzit si care trebuie sa-si continue tratamentul. De asemenea, farmacistul mai poate elibera un medicament, fara reteta, dar pentru care aceasta este necesara, daca, pacientul se afla in mediul rural, intr-o localitate care are cabinet medical, dar in care nu este prezent medicul, sau se afla intr-o localitate in care nu exista cabinet medical; pacientul se afla in alte situatii de urgenta in care farmacistul va decide, dupa caz, eliberarea unui medicament pe o durata limitata pana la obtinerea unei prescriptii, cu indrumarea pacientului catre medicul de familie, centrul de sanatate sau permanenta, compartimentul sau unitatea de primire a urgentelor sau apelarea 112. Protocolul mai contine o serie de principii ce trebuie respectate de catre farmacii. Astfel, farmacistul poate solicita pacientului sau apartinatorului acestuia toate informatiile legate de urgenta solicitarii sale: medicatia curenta, alte afectiuni, alergii sau alte aspecte care pot influenta decizia farmacistului luand in considerare afectiunea pentru care se solicita medicamentul, grupa terapeutica etc. In functie de gravitatea situatiei prezentate, farmacistul poate incerca sa ia legatura cu medicul curant al pacientului sau cu orice alt medic. Orice interventie de acest tip va fi insotita si de recomandarea farmacistului ca pacientul sa mearga imediat la medic. In cazul copiilor, eliberarea unui medicament va fi insotita obligatoriu de recomandarea catre parinti de a consulta in cel mai scurt timp medicul de familie, medicul curant sau serviciul 112. Dozele eliberate pot fi pentru maximum 24 de ore - in zilele lucratoare si maximum 72 de ore - pentru sfarsitul de saptamana.
Cardul de sanatate, solutia de viitor
Asadar, pentru a calma spiritele, s-a realizat un protocol care nu face altceva decat sa permita nerespectarea Nomenclatorului - ceea ce se intampla si pana in prezent, sub acoperirea prevederilor Codului deontologic - adica a situatiilor de urgenta. Daca intr-adevar farmacistii sunt profesionisti si implicati in rezolvarea starii de sanatate a pacientului si daca acesta din urma este cu adevarat sincer sau in cunostinta de cauza privind toate afectiunile lui si se afla intr-o situatie de urgenta - protocolul semnat ieri rezolva o problema. Daca insa pacientul va incerca sa-si procure medicamente pentru alte motive sau daca nu-si cunoaste extrem de bine afectiunile, decizia de a elibera sau nu acel medicament, fara reteta, insa pentru care aceasta este necesara, ramane la latitudinea farmacistului. O solutie incurcata generata de modul in care functioneaza intreg sistemul sanitar din Romania: lipsa unei stranse legaturi intre pacienti si medicii de familie, dintre medicii de familie si farmacisti, dezinteresul unora si interesele altora.
Insa macar o parte dintre acestea ar putea fi rezolvate in momentul in care fiecare roman va avea un card de sanatate (lege cuprinsa in pachetul de reforma a sanatatii, ce urmeaza sa intre in vigoare) care sa cuprinda toate datele legate de starea de sanatate a respectivei persoane, de tratamentele urmate, de bolile suferite etc.). Si bineinteles un sistem informatic care sa permita citirea cardului de catre orice medic, de familie sau nu, de catre orice farmacist, din catun sau macar din oricare oras al tarii.
"Din pacate, situatiile au fost create de vanzatori care nu au pregatire farmaceutica. MS a considerat si considera aceasta actiune o campanie de compromitere a reformelor din sistemul de sanatate. Cei care se afla in spatele acestei situatii au incercat sa organizeze crize artificiale, crize care ar fi justificat incompetenta celor care au condus sistemul inainte. In acest caz, MS a sesizat si organele abilitate sa ancheteze cine sta in spatele unei astfel de campanii", declara ministrul Eugen Nicolaescu. "Masurile au fost luate in interesul populatiei si atrag atentia ca situatiile de exceptie sa nu devina obisnuinta. Farmacistul trebuie sa inteleaga ca nu se poate substitui medicului", face apel presedintele Agentiei Nationale a Medicamentelor, farmacist Magdalena Badulescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.