Unii nici nu au iesit de pe bancile scolii, dar au ajuns sa tina cursuri de comunicare, istorie si protectia mediului in sat. Organizeaza serbari si baluri pentru reinvierea traditiilor locale si se numesc ""Ambasadorii Zizinului"", un ONG in devenir

Unii nici nu au iesit de pe bancile scolii, dar au ajuns sa tina cursuri de comunicare, istorie si protectia mediului in sat. Organizeaza serbari si baluri pentru reinvierea traditiilor locale si se numesc ""Ambasadorii Zizinului"", un ONG in devenire.

La 12 km de Brasov, din dreptul unei tablite pe care sta scris negru pe alb si albastru ""Sat European"", prind contur gospodariile satului Zizin, fosta statiune balneoclimaterica de renume. De-a lungul ulitei, casele ridicate la drum si despartite de curti in care abia poti sa tragi o caruta aduna la un loc 800 de maghiari si 200 de romani. Restul pana la 2.500 sunt rromi, adapostiti de movile din barne si chirpici la marginea satului. Mandria cea mai mare a zizinenilor este ca au ajuns in Europa inaintea intregii Romanii. Prin demersurile unei satence care nu demult a infiintat si un grup de initiativa: ""Ambasadorii Zizinului"", un ONG cu actele in curs de finalizare.
VOLUNTARIAT. Femeia cu pricina este Andra Dumitrescu, o brasoveanca pe la vreo 50 de ani, apriga la vorba. In 2003 s-a stabilit in Zizin manata de gandul ca pana la adanci batraneti va croseta sosete de lana si va tese presuri. Dar, ca la sat, oraseanca s-a lovit de nereguli si s-a trezit voluntar. Pe la mijlocul lui 2004, sutele de semnaturi pe care Andra spune ca le-a strans din casa in casa si memoriile inaintate de ea statului i-a procopsit pe zizineni cu ""zeci de posturi telefonice fixe"". Iar la inceputul lui 2005, camioanele ""de mare tonaj"" ce transportau pietris de la balastiera de la marginea satului, lasand in urma lor ""praf, vibratii, pereti si tavane crapate"", si-au incetat activitatea tot la insistentele femeii. ""Am avut doar legea in mana si am lucrat prin corespondenta cu autoritatile statului"".
In scurt timp a venit si premiul pentru ""sat european"" din partea Delegatiei Comisiei Europene pentru initiativele Andrei, iar zizinenii au aparut pe ""sticla"". Vazand ca se poate, femeia s-a gandit sa faca mai mult. In urma cu aproape un an a adunat 15 copii si tineri din sat si a pus bazele unui ""grup de initiativa"".
""Prima data ne-am strans intr-un bar si am stabilit prin vot cinci domenii de activitate: educatie, ecologie, istorie, sport si comunicare."" Autointitulati ""Ambasadorii Zizinului"", ong-istii in devenire si-au asumat scopul ""de a-i mobiliza pe toti locuitorii in vederea unei mai bune dezvoltari a satului"".
""GRUP DE INITIATIVA"". ""Ambasadorii"" mai asteapta acum doar codul fiscal si stampila pentru un ONG cu acte in regula. Asociatia numara peste o suta de membri, copii si tineri, care cotizeaza lunar cu suma modica de 20.000 de lei vechi. Cele cinci domenii sunt impartite intre asa-numitii ""consilieri"", care predau si diverse cursuri. Usile pravaliilor din sat sunt impanzite cu afise care le prezinta programul. Si-au incropit si un ""punct de informare"" a locuitorilor: o vitrina pe peretii unei dughene parasite din mijlocul satului, impanata cu cateva articole.
In tropotul infundat al unei carute care trece val-vartej pe langa noi, Andreea, de 16 ani, consilierul pe istorie, spune pe un ton sasait si cu un aer sofisticat ca ea se ocupa de reinvierea trecutului satului. Se plange ca ""s-au pierdut multe obiceiuri si multi nu stiu, de pilda, ca in al II-lea razboi mondial armata rusa a poposit pe Dealul Muscalului, in apropiere de Zizin"". Este eleva la un liceu din Brasov, dar isi gaseste timp si pentru a preda copiilor din sat cursul de ""Istorie, obiceiuri si traditii"". ""S-au inscris pana acum doar zece copii rromi. Le predau monografia satului, istoria romanilor si ii invat mici povestioare din Biblia pentru copii.""
Din dreptul grilajului unei cladiri paraginite urcam in sediul ""ambasadorilor"" - o incapere mare, infrigurata si igrasioasa, cu doua mese de ping-pong, o soba afumata si cateva scaune vechi. Aici isi tin cursurile in fiecare dupa-amiaza cei cinci ""consilieri"". Iar in prima zi din saptamana sala serveste ca loc de intrunire a ""mai-marilor"" asociatiei. ""Planificam cate un eveniment si ne stabilim sarcinile"", spune Andra.

CURS DE AEROBIC. Viitoarele ""mandre"" ale Zizinului se zbat inca de pe-acum sa aiba o silueta de invidiat


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.