Secretarul general al PSD, Miron Mitrea, a recunoscut ieri ca in partid exista o lupta pentru putere pe care congresul precedent nu a anihilat-o. El a cerut organizarea unui Congres extraordinar al PSD. Reuniti ieri la rugamintea lui Ion Iliescu

Secretarul general al PSD, Miron Mitrea, a recunoscut ieri ca in partid exista o lupta pentru putere pe care congresul precedent nu a anihilat-o. El a cerut organizarea unui Congres extraordinar al PSD.

Reuniti ieri la rugamintea lui Ion Iliescu, parlamentarii social-democrati, impartiti in trei tabere, au lasat la o parte cuvintele sterpe si au trecut la atacuri la baioneta. Antena 3 a prezentat ieri un film al fulminantei sedinte a grupurilor parlamentare reunite ale PSD. Primul vorbitor a fost Ion Iliescu, liderul senatorilor PSD. El le-a vorbit parlamentarilor pret de 20 de minute in care le-a cerut sa ramana uniti si sa-si pastreze calmul. El a recunoscut ca trebuie facute schimbari, dar in liniste.

L-a urmat Viorel Hrebenciuc, in calitatea lui de lider al deputatilor, care a declarat ca presa nu mai trebuie sa afle de tensiunile din sanul partidului. Mai mult decat atat, el le-a interzis reprezentantilor PSD sa mai apara la televizor pentru a face declaratii. Cel de-al treilea vorbitor a fost presedintele PSD, Mircea Geoana, care vizibil nervos a declarat ca de acum incolo va fi un presedinte ironic. Si a transmis urmatorul mesaj: cei care nu suporta tensiunile din partid, sunt liberi sa plece. Si a facut si o precizare: nu doreste organizarea unui Congres extraordinar nici pentru schimbarea unor persoane, nici pentru prezentarea de platforme. A venit momentul interventiei senatorului PSD Rodica Stanoiu care dupa discursul lui Ion Iliescu s-a declarat linistita. Fostul ministru al Justitiei nu s-a mai regasit in aceeasi stare, dupa alocutiunea lui Mircea Geoana spunand ca urmatoarele zile nu vor fi linistite pentru PSD.
TENSIUNI. Rovana Plumb, unul dintre simpatizantii lui Adrian Nastase, i-a replicat sec lui Mircea Geoana ca nu mai are incredere in calitatile acestuia de presedinte PSD. Moment in care, liderul partidului a vrut sa intervina, dar l-a oprit, impaciuitor, Ion Iliescu care l-a rugat sa taca. Ovidiu Branzan este deputatul care a venit cu o propunere concreta in vederea eliminarii tensiunilor din partid. Dupa modelul celor de la PD, fiecare dintre liderii partidului, nominalizandu-i aici pe Mircea Geoana, Adrian Nastase si Ion Iliescu, sa depuna cate o motiune care sa fie supusa votului.
PROPUNERI PRIN POSTA. Nu au lipsit nici discursurile mai putin incrancenate. Senatorul Octavian Stireanu a intrebat daca exista pe undeva o cutie postala in care sa-si lase si el propunerile pentru modificarea statutului PSD. Din celalalt capat al salii i s-a raspuns ca exista una la Cluj, o ironie la adresa acestuia dupa ce senatorul PSD a atacat grupul celor de la Cluj. Liderul PSD Teleorman, Teodor Nitulescu, spune ca in partid e ca in povestea cu gripa aviara: se omoara gaina ca sa se salveze coruptia.
Dupa aproape trei ore de la inceperea sedintei, Miron Mitrea a luat cuvantul, recunoscand ca precedentul congres nu a rezolvat lupta pentru putere din interiorul partidului. Drept pentru care, secretarul general al PSD Miron Mitrea a cerut un congres al partidului, dar unul bine pregatit si serios. El a recunoscut ca au plecat mult mai multi primari decat a declarat. Cifra reala este de 400. Dupa discursul lui Mitrea, Ion Iliescu s-a comportat ca un adevarat presedinte de partid, a revenit si a trasat sarcini, stabilind si ordinea de zi a Biroului Permanent al PSD care se va intruni luni. Ultimul cuvant a apartinut lui Geoana care le-a cerut lui Iliescu si Hrebenciuc sa vina cu teme pe care sa le dezbata in interiorul partidului.

CONVOCARE SURPRIZA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.