O terapie pe baza unor jocuri video este folosita pentru a ""pune pe picioare"" persoane care au avut de suferit in urma unor lovituri la cap. In 2002, un pusti in varsta de 9 ani, din Colorado, a suferit un grav accident de masina in urma caru
O terapie pe baza
unor jocuri video este folosita pentru a ""pune pe picioare"" persoane care au avut de suferit in urma unor lovituri la cap.


In 2002, un pusti in varsta de 9 ani, din Colorado, a suferit un grav accident de masina in urma caruia a stat o luna in coma. Dupa ce a iesit din coma, doctorii le-au spus parintilor sai ca nu va mai putea fi in stare sa mearga, sa vorbeasca sau sa manance de unul singur, din cauza loviturilor la cap din timpul accidentului. In 2004 insa copilul Ethan Meyers a inceput si o terapie pe baza unui joc video, iar in prezent mare parte din problemele sale au disparut si cu ajutorul unei tehnologii folosite si la jocuri cu curse de masini. Intregul procedeu se bazeaza pe ""neurofeedback"" si este o metoda folosita in numeroase alte domenii (desi cu destui contestatari). Sistemul monitorizeaza activitatea creierului cu ajutorul unor senzori atasati de pielea capului, care ""filtreaza"" undele cerebrale. Acestea sunt trimise inapoi persoanei respective sub forma unui joc video proiectat pe monitorul unui calculator.
Tehnologia CyberLearning, pe care inca o foloseste Myers, tinteste probleme ivite din accidente la cap, deficit de atentie sau incapacitati de invatare. Sistemul costa 600 de dolari si este construit pe o tehnologie NASA ce foloseste jocuri video si neurofeedback pentru antrenarea pilotilor. Este compatibil cu PlaySation 1 si 2, precum si cu Xbox. Doctorii implicati in acest gen de tratament spun ca jocurile cu masini sunt cele mai potrivite, deoarece controller-ul primeste informatii prin neurofeedback, astfel ca utilizatorii se pot descurca mai bine in anumite situatii.
CITESTE GANDURI. Informaticienii de la Institutul german Fraunhofer au prezentat recent un prototip de calculator care poate ""citi"" gandurile persoanei aflate in fata sa. Pentru a putea comunica cu aceasta ""masina de scris"", persoana care vrea ca gandurile sa ii fie citite de calculator trebuie sa isi puna pe cap un dispozitiv special, care are 64 sau 128 de senzori si care permite masurarea activitatii cerebrale in acelasi fel ca o electroencefalograma. Semnalele electrice de la creier sunt transmise prin intermediul senzorilor si cablurilor catre calculator. Acesta le analizeaza si le transforma ulterior in diverse comenzi.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.