Distrugerea Parcului Bordei continua. Oamenii lui Constanda au taiat in aceste zile 20 de copaci, sfidand legea. Asta in conditiile in care, spre sfarsitul anului trecut, aceleasi personaje au secerat alti 120 de arbori din acelasi parc. Dupa isprava

Distrugerea Parcului Bordei continua. Oamenii lui Constanda au taiat in aceste zile 20 de copaci, sfidand legea. Asta in conditiile in care, spre sfarsitul anului trecut, aceleasi personaje au secerat alti 120 de arbori din acelasi parc. Dupa isprava, omul de afaceri s-a ales ieri cu o amenda de 600 de milioane de lei vechi.

Stirea ca in Parcul Bordei copacii continua sa fie taiati, in ciuda interdictiei date de autoritati, a agitat ieri spiritele in Primaria Capitalei. Viceprimarul Razvan Murgeanu a trimis o echipa de inspectori la fata locului. Numai ca surpriza. Pentru ca parcul este considerat proprietate privata, fiind si imprejmuit de un gard verde, inspectorii municipalitatii au stat o jumatate de ora pe la poarta, catarandu-se pe gard pentru a fotografia dezastrul. Verdictul era clar. Oamenii lui Costel Constanda, cel care detine din Parcul Bordei 3,3 hectare, au taiat copaci fara sa aiba la mana vreo autorizatie. Acum ramasese doar o singura problema. Cum vor intra inspectorii in parc pentru a constata dezastrul?
Suna cam ciudat, dar asta a fost realitatea. Magdalena Iuga, sef serviciu salubritate, a venit cu propunerea de a cere ajutorul Politiei. Numai ca un ""om de bine"" pe nume Doru Cojocaru, de meserie inspector la Primaria Capitalei, a gasit imediat in agenda lui telefonica numarul administratorului lui Constanda, pe care-l cheama tot Cojocaru, si i-a cerut permisiunea sa intre in parc. Pentru ca inspectorul a fost politicos si prietenos, administratorul
si-a dat acordul pentru ca echipa de la Primarie sa intre intr-un final in parc. Rumegusul proaspat din jurul butucilor de copaci arata clar ca defrisarea se facuse fie ieri dimineata, fie cu o zi in urma. Mai mult, angajatii lui Constanda munceau de zor la taierea copacilor in bucati mai mici, pentru a ascunde cat mai repede urmele. Cand s-au prins ca in parc a intrat o echipa de la Primarie au intrat in panica si s-au imprastiat.
PE FURIS. Muncitorii care lucrau pe un santier din imediata apropiere a zonei verzi au confirmat faptul ca de cateva zile, seara sau dimineata, copacii din parc au fost taiati pe furis.
Dupa ce s-au lamurit toti inspectorii de la Primarie ca omul de afaceri a incalcat legea, Constanda a fost amendat cu 600 de milioane de lei vechi pentru defrisare ilegala a 20 de copaci. Mai exact, pentru fiecare copac taiat el a fost sanctionat cu 25 de milioane de lei vechi. De asemenea, Constanda a fost sanctionat si pentru distrugerea ecosistemului cu o suta de milioane de lei.
DEFRISARI ILEGALE. Nu este pentru prima data cand omul de afaceri defriseaza ilegal copacii din Parcul Bordei. La sfarsitul anului trecut, 120 de arbori din zona verde au fost secerati dintr-o rasuflare. Prima care a girat taierea copacilor atunci a fost Sulfina Barbu, actual ministru al Mediului, fost director al Directiei Protectiei Me-diului din Primaria Capitalei.
La data de 23.07.2004, cand la sefia Capitalei se afla actualul presedinte Traian Basescu, doamna Sulfina aproba taierea a 128 de copaci din Parcul Bordei.
Conform legii, proprietarul Parcului Bordei nu trebuia sa se atinga de nici un copac, lucru promis chiar de Traian Basescu. Numai ca nimic n-a stat in calea lui Costel Constanda. El a revenit la 6.09.2005 si a cerut Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB), precum si consilierilor generali din cadrul Comisiei de Ecologie si Protectia Mediului defrisarea a 128 de copaci. Iar dorinta i-a fost indeplinita.
Atunci cazul a fost semnalat la Primaria Capitalei de Jurnalul National, iar Razvan Murgeanu a oprit taierea copacilor, sanctionandu-l pe Stelian Ifrim, directorul Directiei de Mediu, pentru ca a aprobat si el taierea arborilor.
ISTORIC. In septembrie 2003, Costica Constanda a obtinut 3,3 hectare de teren in Parcul Floreasca, in schimbul altor terenuri pentru care investitorul cumparase de la fostii proprietari dreptul litigios si a castigat procesele de retrocedare.
Omul de afaceri a obtinut dreptul de a construi in zona verde cladiri cu destinatia de hoteluri si birouri, potrivit proiectului de urbanism depus de acesta la Primarie, care insa a fost respins de municipalitate.

AMANARE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.