Bolnav de cancer in penultima faza, Omar Hayssam a cerut ieri sa fie eliberat pentru a se putea trata. Curtea de Apel i-a respins solicitarea, dar hotararea finala o va lua in cursul acestei saptamani instanta suprema. Intre timp, sirianul spune an

Bolnav de cancer in penultima faza, Omar Hayssam a cerut ieri sa fie eliberat pentru a se putea trata. Curtea de Apel i-a respins solicitarea, dar hotararea finala o va lua in cursul acestei saptamani
instanta suprema. Intre timp, sirianul spune anchetatorilor tot ce stie.

Avocatii sirianului au pledat ieri la Curtea de Apel Bucuresti in cazul rapirii jurnalistilor romani in Irak pentru respectarea principiului umanitatii legii penale. Ca probe pentru inlaturarea ultimului mandat de arestare al lui Omar, ei au invocat expertiza medico-legala facuta in cauza si hotarari CEDO. De asemenea, a fost amintita si o decizie recenta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie prin care Hayssam a scapat, pe baza acelorasi probe, de mandatul emis in dosarul Foresta Nehoiu.
PROBELE. Sirianul, depistat acum patru luni cu cancer la colon in stadiul III, a fost operat in ianuarie 2006 pentru extirparea unei tumori de zece centimetri. Acum are nevoie de chimioterapie, dar nu a inceput inca tratamentul. Potrivit expertizei medico-legale, aceasta cura nu poate fi efectuata in spitalele din reteaua penitenciara, iar in aceste conditii legea obliga la eliberarea persoanei arestate, au sustinut avocatii. Si alternativa transportului periodic al lui Omar la spital pentru tratament, propusa de unul dintre medicii semnatari ai expertizei, a fost combatuta de avocati. Potrivit aparatorilor, medicul George Enculesei ar fi comis un abuz prin aceste propuneri necerute de instanta. Impotriva lui au fost facute o plangere penala si o sesizare la Colegiul medicilor, a sustinut avocatul Aurel Ciobanu. Aparatorii au invocat si o hotarare a CEDO, din 2002, prin care Franta a fost condamnata, deoarece a tinut in arest o persoana bolnava de leucemie si a dus-o sub paza la tratament. Cu toate acestea, instanta a stabilit ca Omar trebuie sa stea in continuare dupa gratii. Avocatii sirianului vor ataca hotararea la instanta suprema si spera ca sirianul sa fie eliberat.
SE SPOVEDESTE. Omar pare sa-si fi acceptat soarta si a hotarat sa lamureasca toate ""afacerile penale"" legate de numele sau. Asa ca saptamana trecuta a vorbit cu procurorii, ba lamurind aspecte legate de Rio Bucovina, ba altele legate de ""Afacerea Sudan"" din cazul Dinu Patriciu. Surse judiciare au precizat pentru Jurnalul National ca Omar s-a hotarat sa vorbeasca ""despre tot"". Prin rechizitoriul din cazul rapirii jurnalistilor, au fost disjunse mai multe dosare. Unul, ajuns la DNA, are ca obiect fapte de coruptie si ar viza nume grele cu care Hayssam ar fi avut relatii (Viorel Hrebenciuc, Ovidiu Musetescu, Mircea Ursache si Gabriel Oprea, conform rechizitoriului, pagina 119. Acestia au negat insa existenta vreunei legaturi cu sirianul). In alt dosar in atentia procurorilor se afla ""tranzactii economice suspecte efectuate in zona Orientului Apropiat si a Orientului Mijlociu, chiar in momente de conflict"", in care ar fi implicati cinci cetateni romani si straini. Ce dezvaluiri face Omar, cat adevar contin ele si ce anume poate fi probat sunt intrebari ale caror raspunsuri ar putea da frisoane multora dintre cei in cercurile carora s-a invartit afaceristul.

AVOCATUL MATEUT ALEGE PATRICIU


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.