Saptamana trecuta romanii au vazut cum PSD-istii de frunte au renuntat la sefia Camerei Deputatilor intr-o secunda, dupa ce au tinut cu dintii peste un an de aceasta functie. De fapt, s-a dovedit ca problema nu era functia, ci omul. Adrian Nastase tr
Saptamana trecuta romanii au vazut cum PSD-istii de frunte au renuntat la sefia Camerei Deputatilor intr-o secunda, dupa ce au tinut cu dintii peste un an de aceasta functie. De fapt, s-a dovedit ca problema nu era functia, ci omul. Adrian Nastase trebuia sacrificat. Spre disperarea multor lideri PSD, lucrurile nu se vor opri aici. Dupa teoria ""salamului"", vedem deja multe alte felii care se pregatesc sa fie taiate.
N-are cum sa nu ne ingrijoreze insa alternativa care se ofera la acest PSD al lui Adrian Nastase: un Ion Iliescu, invinuit penal pentru cauze mai grave decat Nastase - mineriadele si lovitura de stat; un Sorin Oprescu foarte simpatic, dar, de asemenea, invinuit in dosare de coruptie, iar in cazul lui jocul e doar la inceput; si un Marian Saniuta, anonim de vocatie, despre care Vasile Blaga ne-a povestit ca se pregatea sa plateasca cu cateva sute de milioane in plus EADS-ului - contractul de securizare a frontierelor.
Un lucru e cert: alegerile din noiembrie 2004 au pus capat tranzitiei din punct de vedere politic la tot ceea ce a insemnat tranzitia in Romania. Acela a fost momentul in care FSN, reprezentat in 2004 de vajnicul urmas - PSD, si-a incheiat rolul sau istoric. Rolul unui partid de sacrificiu care trebuia sa scoata tara din perioda de tranzitie. De acum inainte incepe procesul de disolutie a vechilor structuri FSN-iste, iar tot acest proces va fi insotit de fel de fel de rafuieli, prabusiri si mizerii pe care pana acum ne-a fost cu neputinta sa le aflam, pentru ca inca nu venise momentul.
Oare stie Ion Iliescu ca si misiunea lui s-a incheiat? Am impresia ca inca nu-i vine sa creada si este la fel de derutat ca si Nicolae Ceausescu in balconul CC-ului. Cred ca va trebui
sa-l ajutam sa constientizeze realitatile care-l inconjoara, atat pe el, cat si pe cei care inca mai inclina sa creada ca fostul presedinte mai poate inca juca un rol activ in politica unei Romanii europene.
Prabusirea PSD-ului se face in conditiile in care acesta este cea mai importanta structura politica din Romania. Isi dau concursul la aceasta prabusire a PSD si modificarile legislative venite din partea Aliantei, pentru asa-zisa stopare a migratiei politice. E de asteptat ca prabusirea lui sa duca la un cutremur de proportii in politica romaneasca. Vor fi atinse in curand tot mai multe formatiuni politice, pentru ca, in marea lor majoritate, au avut o existenta parazitara. In primul rand, n-au fost obligate sa-si construiasca structuri si au trait de pe urma structurilor FSN. Disolutia care a atins zilele acestea PSD-ul se va rasfrange in scurt timp si asupra unor partide ca PD sau PNL. As putea spune ca PRM-ul nu le va imbratisa soarta, pentru ca el s-a nascut si s-a obisnuit sa functioneze si fara structuri, bazandu-se mai mult pe forta data de centru.
Pentru ca tot am vorbit de sfarsitul tranzitiei si inceputul unei normalitati, as putea spune ca PNL-ul este primul partid care isi va reveni ca urmare a unei nevoi politice. Economia nationala, capitalul national, in procesul lui de formare, are nevoie de o interfata politica, care in mod natural este un partid liberal. Sigur ca PNL trece si el prin momente dificile, dar se va intari, nu atat prin oameni, cat prin idei si prin doctrina. In ceea ce priveste PD-ul, acesta va imbratisa aceeasi soarta ca PSD-ul, pentru ca sunt frati sau cel putin veri primari.
N-ar fi exclus sa ne trezim ca o parte din PSD se transforma in partid socialist. In fruntea acestei grupari s-ar putea afla ""cu voia dumneavoastra"" Ion Iliescu, care, urmand exemplul lui Verdet cu celebrul Partid Socialist al Muncii, ar ajunge sa-si incheie cariera intr-un spatiu politic derizoriu, in care impreuna cu Petre Roman s-ar juca de-a ideile socialiste de periferie.
Aceste miscari despre care v-am vorbit vor duce la reformarea bazinelor electorale din care formatiunile politice romanesti isi strang voturile.
In toata aceasta reasezare a bazinelor electorale, cel mai mare bazin care se va crea este acela al romanilor care s-au format si s-au educat dupa 1989. Ei sunt cei care pana acum nu si-au gasit reprezentarea politica si au nevoie de un partid nou care sa nu aiba nimic de-a face cu vechile partide si cu vechile structuri politice aflate acum in disolutie.
PS. Practicile comuniste, odata deprinse, nu se uita niciodata. Din pozitia pe care o va avea in Comisia de Onoare a PSD, Ion Iliescu vrea sa controleze partidul asa cum o facuse odata Deng Xiaoping din fruntea Comisiei Militare a Partidului Comunist Chinez. Cealalta asemanare dintre cei doi lideri este ca ambii apartin deja istoriei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.