Depresia rimeaza perfect cu primavara, la inceputul acestui anotimp fiind mai frecventa decat ne imaginam. Solutia: medicamentele antidepresive. Dar medicina traditionala ne mai ofera o solutie: sunatoarea. In mod curent, depresia se trateaza c
Depresia rimeaza perfect cu primavara, la inceputul acestui anotimp fiind mai frecventa decat ne imaginam. Solutia: medicamentele antidepresive. Dar medicina traditionala ne mai ofera o solutie: sunatoarea.


In mod curent, depresia se trateaza cu ajutorul medicamentelor antidepresive. Dar e bine sa stim ca mai avem o solutie contra depresiei: sunatoarea. Aceasta planta da rezultate bune in cazurile de depresie usoara si tranzitorie. Principiul activ - hiperforina - al sunatorii, cunoscuta in folclor si sub denumirea ""iarba Sfantului Ioan"", este inclus inca din 2002 printre recomandarile oficiale ale autoritatilor sanitare, in cazul unor episoade depresive pasagere, izolate la pacienti adulti. Recomandarea se bazeaza pe eficienta sunatorii, similara cu cea a medicamentelor antidepresive.
STUDII. Argumentele sunt oferite de numeroase studii. Astfel, studiile demonstreaza ca sunatoarea nu numai ca este eficenta, dar este si foarte bine tolerata. In ceea ce priveste eficienta dintre sunatoare si unele antidepresive se poate pune frecvent semnul egalitatii. Astfel 22 de studii sustin ca intre 40% si 76% dintre pacienti au fost tratati cu medicamente antidepresive si starea lor de sanatate s-a ameliorat. Pe de alta parte, intre 43% si 76% dintre pacienti au beneficiat de o stare de sanatate mai buna cu ajutorul sunatorii. De asemenea, studiile efectuate pe un esantion de 500 de pacienti au aratat ca medicamentul antidepresiv si sunatoarea au dat aceleasi rezultate care au persistat in timp aproximativ sase saptamani.
AVANTAJE. Comparativ cu antidepresivele, suna-toarea nu provoaca efecte secundare, singurele inregistrate, si acelea foarte rar, sunt starea de voma si somnolenta. Desi sunatoarea nu presupune reteta medicului, ca in cazul antidepresivelor, totusi specialistii recomanda ca inainte de inceperea tratamentului cu sunatoare sa consultam un medic. Depresia, chiar in formele usoare, presupune o atentie speciala. Astfel, trebuie retinut ca sunatoarea este contraindicata in asociere cu anumite medicamente. S-a observat ca sunatoarea poate reduce efectul unor medicamente din categoria anticoagulante orale, anticovulsive, contraceptive orale, impunosupresoare etc.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.