O noua tendinta pune stapanire pe strategiile economice ale statelor membre. Din Luxemburg pana in Polonia, via Italia si Franta, sloganul ""Nu ne vindem tara"", binecunoscut romanilor, castiga tot mai mult teren. Patriotism economic prost inteles
O noua tendinta pune stapanire pe strategiile economice ale statelor membre. Din Luxemburg pana in Polonia, via Italia si Franta, sloganul ""Nu ne vindem tara"", binecunoscut romanilor, castiga tot mai mult teren.

Patriotism economic prost inteles este caracterizarea pe care Comisia Europeana o face tendintei tot mai pronuntate a unora dintre statele membre de a se agata cu orice pret de firmele nationale si de a nu permite preluarea lor de companii straine.
Aceiasi lideri care la Bruxelles sustin piata europeana unica iau, la ei acasa, masuri prin care sa faca tot mai dificila preluarea de catre firme din alte state membre a unor companii din domenii-cheie cum ar fi energia sau protectia datelor.
CU UN OCHI LA FAINA... Un astfel de joc dublu pare sa aiba insa mult succes la mase. Premierul francez, Dominique de Villepin, a crescut in sondaje dupa ce le-a vorbit francezilor exact despre ce-si doreau sa auda: fuziuni care sa duca la crearea unor campioni economici nationali, blocarea preluarilor de catre firme straine, proprietatea statului asupra furnizorilor de utilitati. Curat patriotism economic, spun unii comentatori, in timp ce altii pomenesc chiar de nationalism economic. Nimic n-a impiedicat insa Guvernul de la Paris sa blocheze preluarea de catre ENEL, gigantul italian in domeniul energiei electrice, a companiei franceze Suez.
FRONT COMUN. ""Prosperitatea inseamna si deschidere"" este replica oficialilor Comisiei Europene, dar francezii au ales sa ramana surzi la astfel de teorii. Mai ales ca nu sunt singuri in aceasta lupta. Guvernul spaniol face tot ce-i sta in puteri sa blocheze preluarea de catre o firma germana a unui furnizor spaniol de utilitati. Nici polonezii nu stau cu mainile in san si se pun de-a curmezisul preluarii de catre o firma italiana a unei banci germane cu filiale in Polonia.
Luxemburgul se lupta pentru ca Arcelor, compania siderurgica pe care o imparte cu Franta si Spania, sa nu fie preluata de faimosul Mittal Steel, care detine in Romania fostul combinat siderurgic de la Galati.
In Italia, premierul, Silvio Berlusconi, promite, in prag de alegeri, ca va bloca orice preluare a firmelor franceze. Totusi, nimeni nu a mers inca atat de departe ca premierul Frantei, care a numit 11 sectoare ale economiei care nu trebuie sa incapa pe maini straine. Printre ele figureaza cazinourile, producatorul de iaurt Danone si sectorul energetic. Tendinta este nu doar paguboasa din punct de vedere economic. Ea ameninta si relatiile dintre statele mebre, asa cum se profileaza deja in cazul disputei franco-italiene pentru ENEL.
""DEMODATA SI ANTICOMPETITIVA"". Piata unica permite libera circulatie a bunurilor, persoanelor, serviciilor si capitalurilor, iar blocarea unei preluari transnationale inseamna restrangerea liberei circulatii a capitalurilor. Presedintele Co-misiei Europene, portughezul Jose Manuel Barroso, le-a recomandat politicienilor sa evite retorica nationalista, care nu va ajuta Uniunea sa isi atinga ambitioasele scopuri de intaietate economica.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.