Stimata redactie, Am prins in sfarsit curaj sa va scriu. Sunt o buna gospodina, dar cu scrisul stau mai rau. Nu prea imi place sa trimit scrisori, dar imi sunteti foarte dragi si de aceea, am zis, sa va trimit o scrisorica. In continuare veti gasi o reteta cu prajitura mea preferata, pe care o recomand tuturor. Este foarte buna - eu o fac de aproape 20 de ani si nimeni nu s-a plans de ea niciodata. Prajitura cu ciocolata: 200 g ciocolata (de care doriti, chiar si cu alune), 160 g faina, 150 ml apa, 200 g zahar pudra, o jumatate de plic cu praf de copt, sare, 150 g unt (nu margarina), 6 oua. Se topesc untul si ciocolata la bain-marie sau in cuptorul cu microunde, se adauga apa si se amesteca foarte bine. Se freaca galbenusurile cu zaharul pana cand se obtine o crema omogena si se adauga peste ciocolata cu unt si apa. Se pun praful de copt si faina si se amesteca bine. Intre timp se bat albusurile spuma cu un praf de sare, se amesteca toate ingredientele, se toarna in forma si se lasa in cuptor. Se verifica daca este gata cu ajutorul unei scobitori. Se poate servi cu cafea.
Aurelia Iordache, Barlad Dragele mele, Profit de ocazie pentru a va multumi pentru retetele si reportajele minunate pe care ni le prezentati de fiecare data. Eu sunt o mare gurmanda si de aceea fiecare numar al suplimentului este o bucurie pentru mine. O mare parte dintre retetele pe care le gasesc in revista le stiu, insa sunt multe pe care eu le am notate pe diverse caiete si foi. Le stiu de pe la colegele de serviciu, de pe la femeile mai in varsta din familie, unele dintre ele le-am inventat chiar eu. O sa le ofer cititoarelor o reteta pe care eu am descoperit-o din greseala. Imi lipseau cateva din ingredientele care erau mentionate in cartea de bucate si asa am improvizat. Uitati ce a iesit. Budinca de carne. 500 g carne de porc amestecata cu carne de vitel sau piept de pui, 200 g franzela, 300 ml lapte, 250 ml smantana, 100 g ceapa, 30 g faina, 100 g unt, margarina, 4 oua, un varf de cutit cu piper, pesmet, sare. Franzela, taiata in felii, se inmoaie in lapte pana cand il absoarbe in intregime. Ceapa taiata marunt se caleste, un minut, in tot untul. Carnea se trece prin masina de tocat, impreuna cu franzela nestoarsa si ceapa calita. La tocatura se adauga smantana, faina, galbenusurile, piperul sau putin cimbru faramitat, o lingurita cu sare, mararul sau patrunjelul si se amesteca bine. Albusurile batute spuma se amesteca cu aceasta compozitie, cu telul, prin rasturnare, apoi se desarta intr-o cratita, bine unsa cu margarina solida si tapetata cu pesmet. Se coace la foc tare, in tava cu apa fierbinte, introdusa din timp la cuptor. Dupa 30 de minute, se poate acoperi, daca se rumeneste prea mult, si focul se reduce la moderat; se coace circa 60 de minute. Se serveste, fierbinte, cu sos de rosii sau macris, cu piure de spanac sau urzici, cu salata de cartofi sau cu alte legume, ca fel doi.
Maria Vasilache, Alexandria Draga redactie, De mult timp incerc sa va scriu, dar va marturisesc ca pana acum nu prea am avut timp. Dar, vazand cu cate retete ne delectati numar de numar m-am hotarat sa va ofer si eu cateva retete. Eu le gatesc cu mult drag familiei mele si am un adevarat succces de fiecare data. Sper ca le veti incerca. Prima reteta: ""Ciorba de carne de porc"" are urmatoarele ingrediente: 500 g carne de porc, 1-2 oase, doua cepe, doi morcovi, o bucata pastarnac, o radacina de patrunjel, o cescuta cu orez, doua oua, o jumatate de lamaie, doi litri de apa. Oasele se sparg si se pun la fiert cu apa rece. Se spala carnea, se taie in bucati potrivite pentru patru persoane si se asaza intr-o oala cu apa la foc. Cand clocoteste se inlatura spuma si se adauga zarzavatul curatat, spalat si trecut pe razatoare. Cand carnea este aproape fiarta, se adauga orezul curatat si spalat. Se lasa sa mai fiarba 10-15 minute impreuna si se potriveste de sare si acreala. Se bate cu ou si se presara cu marar si patrunjel tocate marunt. Cealalta reteta este un rasol de peste servit cu cartofi natur. Ingredientele de care aveti nevoie sunt: 100 g peste, 5-6 felii morcov, patrunjel, o foaie dafin, o lingurita cu zeama de lamaie. Feliile de zarzavat se fierb impreuna cu foaia de dafin. Cand sunt aproape fierte, se pune pestele curatat si spalat si sarea, lasandu-se sa fiarba inca 10-20 de minute la foc incet. Se scoate apoi pestele cu grija sa nu se sfarame si se pune pe un platou mic. Se toarna zeama de lamaie deasupra si se serveste cu cartofi natur. Se presara verdeata tocata.
Violeta Petrache, Sibiu