La 15 martie, la Odorhei, va avea loc Marea Adunare a Secuilor si se asteapta ca atunci sa se proclame autonomia teritoriala a judetelor Harghita, Covasna si
a unei parti din Mures. Adica, la 16 dimineata, secuiul se scoala si merge la buda in tara lui. Toti oficialii, fie ei maghiari sau romani, infirma acest lucru.

Cineva ne urmareste! Am plecat de acasa incarcati cu toate avertismentele posibile. Cel mai linistitor a fost ""atata vreme cat cereti lucruri care se pot plati, veti fi serviti, in rest, nu va asteptati la nimic bun"". De o zi si o noapte, oderheenii, ca altfel nu stiu a le zice, au fost extrem de amabili. Enervant de amabili. E ca si cum li s-ar fi spus: ""Vedeti ca vin unii din Bucuresti, de la presa, dati-le tot ce vor"". Am vorbit oricand am avut chef, pe strada, in magazine, in inima sociala a oricarui oras-carciuma, nimeni nu s-a uitat ciudat la noi. Si e 13 martie. Eu zic ca suntem urmariti.
LA SFAT. Daca va intereseaza si politicul, dupa ce am vorbit cu diversi oficiali, concluzia, trasa chiar de ei, este ca galagia facuta in presa are un singur scop - castigarea unor voturi. Liderul Uniunii Civice a Maghiarilor (UCM), Szasz Jano, care este si primarul Odorheiului, spune foarte clar ca scandalul a servit, deocamdata, tuturor partilor implicate. Una dintre ele este chiar UCM. O formatiune politica aspiranta la titulatura ""parlamentara"". Cine sa-i voteze? Ungurii. Dar ei voteaza UDMR de 16 ani. De ce ar vota acum UCM? Pentru ca ei sunt mai incisivi, ""spun lucrurilor pe nume si lupta, nu ca UDMR, care isi face campanie pe problema autonomiei si, dupa ce se vad in Parlament si la Putere, nu mai fac absolut nimic"", dupa spusele lui Szasz Jano.
Ca un paravan, actiunile care ar putea parea radicale pentru UCM sunt lasate in seama Consiliului National al Secuilor (CNS), organizatorul Marii Adunari a Secuilor, la care se va citi controversatul ""Manifest"". Un proiect de lege care cuprindea ceea ce se pare ca va aparea si in ""Manifest"" a fost inaintat Parlamentului inca de acum doi ani. Ciudat, scandalul a inceput abia acum.
De fapt, cum spuneam, toti profita de pe urma agitatiei. Vadim cheama 100.000 de romani verzi sa demonstreze pasnic, dar nimeni, de la primar la prefect, nu crede ca tribunul va pune piciorul pe aici. Marko Bela se bucura de atacul PRM-ist, numai bun sa-i sperie pe localnici si pe ceilalti prezumtivi participanti la Marea Adunare a Secuilor. Un insucces al manifestatiei organizate de CNS, concretizat prin absenteism, ar creste actiunile lui Marko. Argument: tot tam-tamul a pornit de la continutul ""Manifestului"" lansat de Consiliul National al Secuilor. Nimeni nu stie exact care va fi forma lui finala. CNS-ul il tine secret. Ceea ce sporeste galagia. Practic, propaganda pe gratis. Uitati-va numai de cate ori apare in acest material UCM si CNS. Reclama moca.

FLUTURASI. Manifestul CNS, varianta raspandita in oras