Casele si terenurile vor continua sa se scumpeasca in Europa, iar cele mai costisitoare proprietati devin incet-incet cele din statele nordice. Preturile caselor si a terenurilor din Uniunea Europeana sunt in crestere si, cel putin pentru anul in
Casele si terenurile vor continua sa se scumpeasca in Europa, iar cele mai costisitoare proprietati devin incet-incet cele din statele nordice.

Preturile caselor si a terenurilor din Uniunea Europeana sunt in crestere si, cel putin pentru anul in curs, nimic nu poate bloca aceasta tendinta, se arata intr-un studiu realizat de organizatia britanica Royal Institution of Chartered Surveyors si preluat de Reuters.
CAZURI PARTICULARE. Cifrele arata ca sectorul imobiliar a prins aripi in special in Estonia si Danemarca, in vreme ce preturile au stagnat in Germania sau Marea Britanie. Expertii britanici estimeaza ca inflatia de pe piata imobiliara se va accentua in nordul Europei, unde preturile caselor au crescut spectaculos intr-un timp foarte scurt. Autorul raportului, profesorul Michael Ball, a aratat ca in Estonia si Danemarca proprietatile imobiliare s-au scumpit cu 28%, respectiv 22% in anul 2005, in comparatie cu 2004. Spania si Franta, protagonistele celor mai mari cresteri ale preturilor in 2004, au ajuns anul trecut pe locurile trei si cinci, inflatia din domeniul imobiliar fiind de 15%, respectiv 10%.
Casele si terenurile s-au scumpit simtitor si in Suedia, tara unde cresterea economica este rapida, iar nivelul dobanzilor, scazut.
IMPLICATII. Banca Centrala Europeana (BCE) a tras in repetate randuri semnale de alarma cu privire la riscurile pe care le presupune cresterea nesustenabila a preturilor locuintelor in unele regiuni ale zonei euro, majorand in doua randuri dobanda de referinta in ultimele trei luni cu perspectiva adoptarii in viitor a unor masuri similare.
Royal Institution of Chartered Surveyors estimeaza insa ca piata imobiliara europeana va continua sa se dezvolte puternic in 2006, in pofida scumpirii creditelor.
Studiul a fost realizat in 18 state membre. In 12 dintre ele, preturile locuintelor au crescut cu 7% sau mai mult in 2005. Franta a fost singura dintre cele patru mari puteri economice ale Uniunii Europene in care avansul preturilor imobiliare a fost de peste 10%. In Germania, a carei piata imobiliara se confrunta de mult timp cu dificultati, a avut loc o stagnare a preturilor. Piata imobiliara britanica, renumita pentru ritmul rapid de dezvoltare, de asemenea a stagnat, raspunzand astfel eforturilor Bancii Angliei initiate in 2004.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.