Oameni izolati din cauza zapezilor sau a inundatiilor, sute de case si de gospodarii inundate, zeci de drumuri judetene blocate, mii de hectare de teren pline cu apa, localitati ramase fara energie electrica din cauza vantului puternic. Acesta este b
Oameni izolati din cauza zapezilor sau a inundatiilor, sute de case si de gospodarii inundate, zeci de drumuri judetene blocate, mii de hectare de teren pline cu apa, localitati ramase fara energie electrica din cauza vantului puternic. Acesta este bilantul provizoriu al fenomenelor meteorologice produse in mai multe judete din tara.
RISC. Previziunile Agentiei Nationale de Meteorologie (ANM) pentru saptamana in curs sunt la fel de sumbre. Premierul Calin Popescu Tariceanu a precizat ieri la videoconferinta cu prefectii ca riscul de producere a unor inundatii, in acest an, este mai ridicat decat anul trecut, intrucat solul este suprasaturat de apa. ""Riscul de inundatii este ridicat. Capacitatea de absorbtie a solului este zero. Am venit de la Satu-Mare la Oradea in cursul zilei de astazi si m-am speriat. Apa pur si simplu balteste"", a declarat directorul Administratiei Nationale ""Apele Romane"" (ANAR), Madalin Mihailovici. Acesta a atras atentia asupra pericolului pe care-l reprezinta Dunarea, in conditiile in care in Muntii Padurea Neagra din Germania au cazut cantitati-record de zapada. Ioan Sandu, directorul ANM, a precizat ca vremea se va raci incepand cu noaptea de luni, minimele fiind de - 8 pana la 2 grade Celsius. Chiar daca vantul nu va mai sufla atat de tare, precipitatiile nu vor conteni in aceasta saptamana, sub forma de ninsoare in nord si ploi in sud si Oltenia. Ioan Sandu a adaugat ca, incepand cu 20 martie, vremea se va incalzi pana la 15 grade Celsius, dar ca nu se poate spune ca ploile se vor opri.
SURVOL. Tariceanu a dispus ca o comisie mixta, formata din experti ai ANAR si reprezentanti ANIF, sa survoleze, cu elicoptere puse la dispozitie de Ministerul Administratiei si Internelor, zonele care au probleme la diguri ""pentru a nu fi luati prin surprindere de eventualele viituri"".
Premierul a solicitat reprezentantilor ANAR sa colaboreze cu Hidroelectrica, pentru golirea treptata a unor acumulari pe care acestia le gestioneaza, astfel incat lacurile sa poata prelua eventuale unde de viitura.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.