Ministerul Agriculturii vrea sa puna pe picioare un Centru International pentru cercetarea gripei aviare. Inexplicabil, ideea capturarii, diagnosticarii si mai apoi inelarii pasarilor migratoare care trec prin Romania pentru a se vedea cum se manif

Ministerul Agriculturii vrea sa puna pe picioare un Centru International pentru cercetarea gripei aviare. Inexplicabil, ideea capturarii,
diagnosticarii si mai apoi inelarii pasarilor migratoare care trec prin Romania pentru a se vedea cum se
manifesta H5N1 exista de sase luni, dar a fost ignorata.

Lunea trecuta, la Ministerul Agriculturii s-au intalnit ministrii si ministrii adjuncti de resort din zona de vest a Marii Negre pe tema cooperarii regionale in ceea ce priveste lupta impotriva gripei aviare.
""S-a discutat despre o retea de monitorizare a pasarilor migratoare in aceasta zona, pentru ca suntem toti pe acelasi culoar de migratie si ne intereseaza evolutia gripei aviare. In acest context s-a discutat despre centrele de inelare a pasarilor, pentru ca monitorizare inseamna inelarea, urmarirea pasarilor si interpretarea datelor rezultate. Romania propune infiintarea unui Centru International pentru cercetarea bolilor transfrontaliere, in speta gripa aviara"", a anuntat, dupa
incheierea consultarilor, Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii. O idee salutata de ceilalti participanti.
NEPASARE. Problema este ca necesitatea capturarii, testarii din punct de vedere al starii de sanatate si inelarii migratoarelor pentru a se cerceta care specii sunt purtatoare ale virusului gripei aviare si cum evolueaza boala a fost ""pusa pe tapet"" inca de acum sase luni. Cu aceasta propunere a venit Mircea Gogu, directorul Centralei Ornitologice Romane (COR), in timpul uneia dintre primele sedinte ale Comandamentului Central Antiepizootic. Nu numai ca autoritatile nu au pus in practica aceasta idee, dar au rupt si orice colaborare cu COR. Reprezentantii acesteia nu au mai fost chemati la consultari, in conditiile in care Romania este, tocmai prin intermediul COR, membru plin al Comitetului International pentru Inelarea Pasarilor - EURING - , care de decenii centralizeaza si interpreteaza, global, datele de inelare si regasire din peste 20 de tari.
S-a pierdut astfel jumatate de an de cercetare, iar focarele de gripa aviara s-au inmultit in Romania precum ciupercile dupa ploaie. In timp ce specialistii din intreaga lume avertizeaza asupra pericolului unei pandemii si se zbat sa gaseasca solutii, Romania s-a multumit sa stranga si sa analizeze pasari moarte. ""Astea pot muri din alte cauze, pentru ca mortalitatea apare in fiecare an din cauza neadaptarii la mediu. Faptul ca s-au gasit anticorpi la unele dintre ele dovedeste doar ca respectivele exemplare au intrat in contact cu virusul si sistemul lor imunitar a reactionat, dar nu ca acestea sunt purtatoare ale virusului gripei aviare"", ne-a declarat Mircea Gogu.
TERGIVERSARE. Si se vor mai pierde cateva luni pretioase, deoarece centrul international de cercetare de care vorbea Flutur va fi gata cel mai devreme in toamna acestui an. Plus ca va costa ""cateva milioane de euro"", dupa cum a declarat ministrul. Se naste atunci intrebarea: de ce trebuie sa asteptam crearea unei institutii-mamut, cand avem deja toate parghiile necesare, cu exceptia unor plase de captura speciale, care costa aproximativ 300.000 de euro bucata. Avem ornitologi, medici veterinari, baze de date stiintifice despre migratia pasarilor si conexiuni internationale prin intermediul carora avem acces la informatii din intreaga lume, deci putem da drumul activitatii de cercetare imediat ce se achizitioneaza plasele, spune Gogu.

MIGRATIA PASARILOR IN EUROPA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.