Stergerea trecutului America priveste cu mare curiozitate schimbarile care au loc in Romania in asteptarea momentului aderarii la Uniunea Europeana, iar micile victorii si uriasele probleme sunt analizate cu obiectivitate de cotidianul Washington

Stergerea trecutului

America priveste cu mare curiozitate schimbarile care au loc in Romania in asteptarea momentului aderarii la Uniunea Europeana, iar micile victorii si uriasele probleme sunt analizate cu obiectivitate de cotidianul Washington Post in editia sa electronica.

Pentru Romania, obtinerea calitatii de membru al clubului exclusivist european va insemna respectarea standardelor europene stricte, care reglementeaza toate aspectele vietii, de la sacrificarea porcilor la curatenia plajelor, si acesta este un pret pe care cei mai multi romani sunt dornici sa il plateasca, scrie reputatul cotidian american Washington Post. ""Suntem prea saraci. Trebuie sa trecem la urmatorul nivel"", i-a spus o romanca reporterului de la Washington Post. Acesta a constatat ca, la fel ca si celelalte opt natiuni est-europene care s-au integrat in UE la 1 mai 2004, Romania se concentreaza pe stergerea trecutului comunist si constructia unor institutii aprobate de Bruxelles.
EFORTURI APRECIATE. Autoritatile de la Bucuresti se straduiesc sa adopte economia de piata vestica si politica multipartinica, in acelasi timp combatand coruptia larg raspandita, iar populatia da dovada cu fiecare sondaj de opinie ca a dezvoltat aproape o ""obsesie"" pentru integrarea in UE. Cu toate acestea, exista unele probleme pe care nici macar presiunea venita dinspre Uniunea Europeana nu reuseste sa le schimbe. Este vorba, crede reporterul american, in special despre discriminarea rromilor si combaterea coruptiei, chestiuni care cunosc totusi, in ultima vreme, usoare imbunatatiri. In acest sens, sute de birocrati ""din Guvernul lui Basescu (confuzia americanului este evidenta)"" lucreaza pana noaptea tarziu pentru a schimba aceste lucruri, apreciaza jurnalistul. Pierre Moscovici, observatorul Parlamentului European pentru Romania, sustine ca oficialii de la Bruxelles sunt incurajati de progresele Romaniei, care s-a angajat pe o cale a inevitabilei modernizari. ""Polonia nu a fost perfecta. Nici Romania nu va fi perfecta. In cele din urma va trebui sa luam o decizie politica in sensul «sunt suficient de buni?»"", a spus Moscovici despre momentul 1 ianuarie 2007.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.