Justitia continua sa fie un ""calcai al lui Ahile"" in procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva a principalelor evenimente din ""saptamana judiciara"" ce tocmai s-a incheiat.

Justitia continua sa fie un ""calcai al lui Ahile"" in procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva
a principalelor evenimente din ""saptamana judiciara"" ce tocmai
s-a incheiat.

Increderea in impartialitatea doamnei oarbe a fost zguduita serios prin gesturi si declaratii politice. Trecand in revista evenimentele cu impact asupra Justitiei din ultimele sapte zile, ai impresia ca traiesti intr-o lume pentru care statul de drept reprezinta doar un concept bun de agatat in cui, precum pofta neimplinita. A trecut o saptamana in care Justitia si politica n-au facut deloc ""casa buna"", ba chiar ne-au creat imaginea unei lumi strambe si stramte, in care actul de justitie nu este asimilat neaparat unui act de dreptate.
DUBLU BLAM. In baza prerogativelor constitutionale, o putere a controlat-o pe alta pana-ntr-acolo, incat i-a ""ingreunat"" ancheta. Si aici ne referim la memorabilul vot dat de Camera Deputatilor impotriva perchezitiei in casele lui Adrian Nastase. Intr-o prima varianta, votul dat a fost calificat ca o ""pavaza"" impotriva abuzurilor pe care le-ar fi comis procurorii DNA la perchezitii. In a doua, deputatii ar fi facut front comun pentru a evita crearea unui precedent de natura sa le puna pielea pe batul Justitiei. Ambele interpretari sunt un vot de blam la adresa Justitiei. Prima ne-ar determina sa credem ca am avea o Justitie abuziva, a doua - p ca ea ar fi de fapt ""impotenta"".
""UNEALTA"" SI ""CORUPTA"". Presedintele Traian Basescu a avut si el un rol important in crearea imaginii negative asupra Justitiei. O data miercuri, cand a fost subiectul ""pasiv"" al acuzelor lansate de inculpatul presedinte al Rompetrol, Dinu Patriciu. Daca analizezi bine fabula cu ciobanul si vaca, intelegi ca Parchetul, care face parte din sistemul judiciar, n-ar avea alt rol in instrumentarea dosarului Patriciu decat acela de a fi unealta unui politician razbunator, care ar fi ""ciobanul acestei tari"". A doua zi, in fata CSM, presedintele jucator, ""in numele poporului"", si-a expus opiniile critice vizavi de coruptia din Justitie.
""CASA CU INFRACTORUL"". Distrusa verbal de atatia politicieni, Justitia s-a mai confruntat si cu probleme ""specifice"", precum amanari si proceduri viciate ori la Tender, ori la Patriciu. Sau cu o returnare spectaculoasa la Parchet a dosarului Lele. Colac peste pupaza, finalul de saptamana a adus in prim-plan mariajul (la propriu) dintre un judecator si Samir Spranceana, acuzat si arestat pentru prejudicierea bugetului de stat cu sume fabuloase.

ABUZ ORI NEPUTINTA?


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.