Moartea lui Slobodan Milosevici da o grea lovitura Tribunalului de la Haga. Cinci ani de proces s-au dus pe apa sambetei, spre disperarea procurorilor, care voiau sa faca din aceasta judecata un model pentru toti fostii dictatori. In plus, moartea il

Moartea lui Slobodan Milosevici da o grea lovitura Tribunalului de la Haga. Cinci ani de proces s-au dus pe apa sambetei, spre disperarea procurorilor, care voiau sa faca din aceasta judecata un model pentru toti fostii dictatori. In plus, moartea il va transforma pe Milosevici intr-un martir, mai ales daca va fi ingropat in pamant sarbesc.

Fostul lider iugoslav Slobodan Milosevici a fost gasit mort sambata dimineata in celula sa din inchisoarea Tribunalului Penal International (TPI) de la Haga, din cartierul Scheveningen. Milosevici avea 64 de ani si suferea de hipertensiune si afectiuni cardiace. Un reprezentant al TPI a precizat ca Milosevici a fost gasit mort in jurul orei 10:00 si ca parea a fi decedat in urma cu mai multe ore. Doctorul inchisorii nu a putut decat sa confirme decesul, iar stirea a facut imediat inconjurul globului.
Daca sarbii vor face din Slobodan Milosevici un martir sau daca moartea neasteptata a fostului lider de la Belgrad va accelera capturarea lui Radovan Karadjici, fostul lider al sarbilor din Bosnia, sau a sefului militar Ratko Mladici, sunt intrebari fara un raspuns clar deocamdata.
IPOTEZE CONTRADICTORII. Tribunalul Penal International s-a trezit intr-o postura jenanta dupa moartea lui Milosevici, mai ales ca familia acestuia acuza TPI ca a neglijat avertismentele cu privire la sanatatea fragila a fostului lider. Pe langa asigurarile pe care TPI
le-a tot dat incepand de sambata cu privire la calitatea tratamentului lui Milosevici, instanta trebuie sa se puna de acord cu procurorul sau, Carla del Ponte, care are o parere diferita cu privire la circumstantele mortii sarbului. TPI a declarat categoric inca de sambata ca Milosevici nu s-a sinucis. ""Nu exista nici un semn ca s-ar fi sinucis. Deocamdata nu putem spune ca a murit din cauze naturale, asteptam raportul autopsiei si examenul toxicologic, care vor fi efectuate de autoritatile olandeze"", a declarat un purtator de cuvant.
In schimb, procurorul-sef Carla del Ponte are o atitudine complet diferita. Ea a declarat ieri ca ""nu exista alta explicatie decat moartea naturala sau sinuciderea"" in cazul lui Milosevici. ""Se poate ca el sa ne fi sfidat pentru ultima data. Si daca s-a sinucis?"", s-a intrebat retoric Del Ponte. In viziunea procurorului, Milosevici s-ar fi sinucis, deoarece nu-i mai ramasesera decat 40 de ore pentru a se apara in procesul in care era acuzat de crime de razboi si genocid. ""Dupa aceea mi-as fi pronuntat rechizitoriul. Procesul s-ar fi terminat inaintea verii. Potrivit estimarilor noastre, s-ar fi terminat cu o condamnare pe viata. Poate ca el a vrut sa evite asta"", a speculat Del Ponte.

DEZNODAMANT. Pe Milo il va judeca istoria, nu un tribunal


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.