Reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS) si ai Colegiului Farmacistilor vor semna un protocol care va stabili cu exactitate situatiile in care farmaciile pot elibera, fara prezentarea retetei, medicamente care in mod normal se elibereaza numai pe b
Reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS) si ai Colegiului Farmacistilor vor semna un protocol care va stabili cu exactitate situatiile in care farmaciile pot elibera, fara prezentarea retetei, medicamente care in mod normal se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala.
""In acest fel vor fi evitate crizele artificiale din sistemul farmaceutic, iar pacientii vor putea beneficia, fara reteta, de medicamentele de care au absoluta nevoie"", se precizeaza intr-un comunicat al MS. Astfel, MS incearca sa puna capat confuziei existente in farmacii de vreo doua saptamani privind modul de eliberare a medicamentelor. Intr-un interviu acordat BBC, ministrul Eugen Nicolaescu (foto) a declarat ca ""trebuie sa-i invatam pe oameni ca, pentru sanatatea lor, trebuie sa respectam reguli, si regulile acestea ne spun ca nu trebuie sa consumam medicamente dupa cum ni se pare noua, dupa cum ne spun unii din prieteni sau vecini"". Ministrul Nicolaescu a mai precizat in acelasi interviu ca ""in 2-3 saptamani"" nu va mai fi nici o problema ""in nici o farmacie din Romania"".
La ora actuala, medicamentele se elibereaza pe baza de reteta medicala valabila sase luni, pe baza de reteta medicala care se retine in farmacie sau fara prescriptie medicala. Farmacistul poate elibera medicamente fara prescriptie medicala, cand, din motive intemeiate, pacientul are nevoie de prelungirea tratamentului si nu poate lua legatura cu medicul prescriptor si cand o persoana are nevoie urgenta de prim ajutor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.