Cel mai frumos si cel mai salbatic munte din Carpatii romanesti este Piatra Craiului... o rezervatie si un parc national. Situat in spatiul Meridionalilor, masivul se impune ca o creasta calcaroasa spectaculoasa, cu o lungime de 25 km si cu altitud

Cel mai frumos si cel mai salbatic munte din Carpatii romanesti este Piatra Craiului... o rezervatie si un parc national. Situat in spatiul Meridionalilor, masivul se impune ca o creasta calcaroasa spectaculoasa, cu o lungime de 25
km si cu altitudini de peste 2.000 de metri.

Stanci goale, batute de ploaie, de zapada, de soare, de vanturi. Tufe de jnepeni, tarate pe pamant. Paduri de conifere si pajisti alpine. Fauna si flora specifice. Vulturi si soimi. Corbi de piatra. Si privighetoarea regina. Un paradis terestru...
PIATRA. Plasat intr-o regiune puternic fragmentata cu Depresiunea Barsei la nord, Culoarul Bran-Rucar-Dragoslavele la est, Muntii Piatra Craiului, mandria Carpatilor, se invecineaza cu unele dintre cele mai inalte lanturi muntoase din Romania: Muntii Fagaras si Iezer la vest, Masivul Bucegi la est si Masivul Leaota la sud-est.
Parcul National Piatra Craiului este inca din 1990 o arie protejata, ale carei principale obiective sunt conservarea biodiversitatii, incurajarea obiceiurilor si modului traditional de viata al comunitatilor locale si stimularea turismului. Prima actiune de protectie in Piatra Craiului dateaza din 1938, atunci cand s-a infiintat Rezervatia Naturala Piatra Craiului pe o suprafata de 440 de hectare, ""datorita frumusetii peisajului si caracterului unic al masivului, unde se gasesc specii rare de plante si animale"".
CONDITII VARIATE. Bogatia in specii a Parcului National Piatra Craiului este rezultatul conditiilor deosebit de variate pe care le ofera acesta dezvoltarii lumii vegetale. Altitudinea, care depaseste 2.200 de metri, face ca aproape intreaga grupare a speciilor montane si alpine, caracteristice lantului carpatic, sa descopere aici conditii optime de dezvoltare. Existenta padurilor, stancariilor, grohotisurilor, pajistilor si a ochiurilor de mlastina favorizeaza mentinerea unei diversitati botanice deosebite.
Pe teritoriul parcului a fost identificat un numar total de 1.118 specii si subspecii de plante. Cunoscand faptul ca in flora Romaniei
s-au inregistrat 3.136 de specii spontane, se poate afirma ca Parcul National Piatra Craiului gazduieste peste 30% din speciile de plante superioare care se intalnesc pe teritoriul Romaniei. 181 de specii sunt incluse in ""Lista rosie a plantelor superioare din Romania"" ca specii rare sau vulnerabile. De aici, se poate observa importanta deosebita a Parcului National pentru conservarea speciilor de flora, in special pentru conservarea endemismelor carpatice.
GAROFITA PIETREI CRAIULUI. Dintre aceste specii, cele supuse unui regim strict de protectie sunt garofita Pietrei Craiului, simbolul floristic al Rezervatiei, acest munte fiind unicul loc din lume care o gazduieste, tisa, angelica, sangele voinicului, macul galben, linarita, floarea de colt sau floarea Reginei, bulbucii, bujorul de munte, gladiola salbatica, ghintura galbena, iedera alba si tulichina. Mai mult, 41 de specii de orhidee de munte din cele 58 existente pe teritoriul Romaniei si-au gasit aici climatul propice. Si asta in conditiile in care orhideele reprezinta una dintre cele mai periclitate grupe de plante la nivel mondial.
SPECII NOI. Fauna de nevertebrate este, la randul ei, deosebit de bogata si prezinta un remarcabil interes stiintific. Parcul National se poate mandri cu prezenta a 35 de specii endemice (care traiesc numai aici) si a 91 de specii descrise ca fiind noi pentru stiinta. Doua dintre acestea, specifice Pietrei Craiului, sunt Nesticus constantinescui (Arahnida) si Rhagidia carpatica (Arahnida, Acari). Piatra Craiului adaposteste un numar mare de specii de fluturi, 216, unele foarte rare, iar altele chiar mentionate in lista rosie a fluturilor de zi din Europa.
STRICT PROTEJAT. Datorita climatului sau, masivul reprezinta o zona ideala pentru observarea pasarilor. Pana in prezent, pe acest teritoriu au fost identificate circa 110 specii de zburatoare. Cocosul de munte, gainusa de alun si mierla de stanca sunt cele care populeaza padurile de munte.
Fata de alte masive muntoase, Piatra Craiului si-a pierdut in mare masura fauna de rapitoare mari pe care o detinea in trecut. In momentul de fata exista un numar foarte mic de exemplare de acvila de munte. Alte specii de rapitoare intalnite in parc sunt soricarul comun, uliul porumbar, uliul pasarar, soimul randunelelor, soimul calator, vanturelul rosu, cucuveaua etc. Cheile si zonele stancoase din parc sunt populate de fluturasul de stanca, brumarita de stanca, drepneaua neagra, drepneaua mare, mierla de piatra etc.

URSUL, SPECIE DOMINANTA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.