Conferinta internationala recent incheiata la Odessa nu da prea multe sperante Romaniei si comunitatii internationale ca proiectul Bistroe din Delta Dunarii va fi abandonat.
Desi tara noastra, Republica Moldova si Ucraina au semnat o rezolutie prin care se angajeaza sa colaboreze pentru aplicarea unui management corect in Rezervatie Biosferei, se pare ca totusi Kievul este hotarat sa duca la bun sfarsit canalul inceput in 2004. In luna ianuarie, ministrul ucrainean al Transporturilor a anuntat ca guvernul din care face parte a prevazut pentru acest an un buget de 17,8 milioane de euro, bani care urmeaza sa fie alocati pentru finalizarea lui Bistroe. Oficialul ucrainean a precizat ca proiectul este unul extrem de important pentru tara sa, avand un rol strategic si economic deosebit.
De la initierea sa in 2002, Bistroe a starnit un val de critici si proteste internationale, dar si sanctiuni economice pentru Ucraina. In campania electorala din 2004, actualul presedinte, Viktor Iuscenko, a promis ca va abandona proiectul, lucru pe care l-a anuntat in toamna lui 2005.