Justitia continua sa fie un ""calcai al lui Ahile"" in procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva a principalelor evenimente din ""saptamana judiciara"" ce tocmai s-a incheiat.

Justitia continua sa fie un ""calcai al lui Ahile"" in procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Jurnalul National propune cititorilor o
retrospectiva a principalelor evenimente din ""saptamana judiciara"" ce tocmai s-a incheiat.

Am putea-o numi o saptamana a arestarilor efectuate sau nu. Ori una a perchezitiilor reusite sau refuzate. O saptamana sparta, in miezul ei, fie de decizii si declaratii politice cu influenta asupra mersului justitiei, fie cu dezvaluiri socante de amenintari cu moartea a vreunui martor. Fie de scoaterea la rampa a unor ""legaturi"" intre procurori si personaje din lumea interlopa, ori cu dezvaluirea ""Raportului extradarii lui Guru"", care a sifonat-o pe Monica Macovei. Sapte zile in care Departamentul National Anticoruptie (DNA) si Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie parca s-ar fi luat la intrecere, in lupta cu criminalitatea, in frenezia premergatoare raportului UE din luna mai.
ARESTARILE. Evenimentele legate de arestari preventive ar putea fi impartite in trei categorii: reusite, ratate si amanate. Cele reusite sunt doar ale fratilor craioveni Nicu si Eugen Mihailescu, bagati la racoare pentru infractiuni economice, marti, prin verdictul Tribunalului Bucuresti. Punct inscris de procurorii lui Ilie Botos. Avantajul a fost pierdut insa vineri, prin ratarea arestarii presedintelui Rompetrol, Dinu Patriciu, la aceeasi instanta. La rubrica ""amanate"" se inscrie cererea de arestare preventiva a omului de afaceri Ovidiu Tender, amanata sambata, pe motiv de lipsa de aparare. Vom vedea cum evolueaza acest caz chiar azi, la Tribunalul Bucuresti.
PERCHEZITIILE. Procurorii lui Daniel Morar au punctat luni, taman in timp ce Parchetul condus de Ilie Botos dadea seama pentru toata activitatea de anul trecut. In asteptarea aprobarii pentru scotocirea a doua case de-ale lui Adrian Nastase, ""binecuvantare"" aflata in mana Camerei Deputatilor, anchetatorii DNA s-au apucat sa perchezitioneze acolo unde aveau voie de la judecator. Adica la ""vecinii simpli"", fara calitate de parlamentari, locatari in trei apartamente din blocul construit pe Strada Muzeul Zambaccian nr. 16. Patru descinderi, pentru trei vecini, ultimul scotocit vineri fiind chiar fiul fostului premier. Daca luam de buna declaratia lui Morar, ca procurorii au gasit ce cautau, atunci putem vorbi despre reusita acestei proceduri. Marea esuare consta in ratarea perchezitiei la parlamentarul Adrian Nastase, prin verdictul de miercuri al Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor. Dar si aici am putea asista la rasturnari de situatie chiar marti cand vom auzi ultimul cuvant al plenului acestei Camere.

PARCHETUL A RATAT INCA ODATA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.