Numele Antim, astazi foarte rar ca nume de botez, este de origine greceasca si inseamna ""infloritor"" (de la ánthos, ""floare"", ori poate de la anth"", ""a inflori"") sau, in sens figurat, ""prosper"". Anthemios era un nume frecvent
Numele Antim, astazi foarte rar ca nume de botez, este de origine greceasca si inseamna ""infloritor"" (de la ánthos, ""floare"", ori poate de la anth"", ""a inflori"") sau, in sens figurat, ""prosper"".

Anthemios era un nume frecvent in greaca veche (devenit in neogreaca Anthemis si Anthimos), iar Anthemia (""Cea infloritoare"") - cu varianta Antheia - era supranumele unor zeitati feminine (Afrodita, Hera). La 3 septembrie e pomenit in calendarul ortodox Sf. Sfintit Mucenic Antim, Episcopul Nicomidiei, iar la 27 septembrie este praznuit Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul, martirizat de turci in 1716, fost tipograf, gravor, mitropolit roman de origine georgiana. Personalitate culturala remarcabila a literaturii romane vechi. (Loreta Popa)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.