Carnavalul care alunga frigul si zilele urate de iarna a inviat in scopuri turistice in satul brasovean Prejmer. Dupa 20 de ani de pauza, farmecul ""sarbatorii cu clatite"" a ramas acelasi. Sasii adunati inca din secolul al XV-lea in jurul c

Carnavalul care alunga frigul si zilele urate de iarna a inviat in scopuri turistice in satul brasovean Prejmer. Dupa 20 de ani de pauza, farmecul ""sarbatorii cu clatite"" a ramas acelasi.

Sasii adunati inca din secolul al XV-lea in jurul cetatii Prejmer alungau, in Fasching, ultimele urme ale iernii. Faschingul se tinea, de obicei, in saptamana dinainte de Lasata Secului si era perioada balurilor mascate, prilej de petrecere si mancare buna. Sarbatoarea incepea cu ""caravana clatitelor"".
Flacaii costumati, dansau si ofereau clatite care se faceau chiar pe plita asezata in caruta care ii insotea. Mai furau si cate o fata, o ascundeau sub coviltirul carutei, iar logodnicul tinerei trebuia sa plateasca pentru eliberarea ei. Dar sasii din Prejmer au luat drumul Germaniei si o data cu ei au murit si petrecerile. Dupa 20 de ani de pauza, romanii - caci in Prejmer au ramas doar cinci familii de sasi - au reinviat, in scopuri turistice, carnavalul din Fasching.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.