Mai devreme sau mai tarziu, Chisinaul va opta pentru unirea cu Romania, a declarat, recent, presedintele "Legislativului" de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, aflat, zilele acestea, intr-o vizita oficiala la Moscova cu scopul stabilirii de "contacte inte
Mai devreme sau mai tarziu, Chisinaul va opta pentru unirea cu Romania, a declarat, recent, presedintele "Legislativului" de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, aflat, zilele acestea, intr-o vizita oficiala la Moscova cu scopul stabilirii de "contacte interparlamentare" cu partea rusa. "Terenul pentru acest fapt este deja pregatit. Si de aceea consider ca in aceasta situatie republica moldoveneasca transnistreana are dreptul deplin de a-si hotari singura soarta", a motivat Sevciuk, citat de Rompres, in cadrul unei conferinte de presa, sustinuta in Capitala rusa. Reprezentantul regimului separatist transnistrean a apreciat, totodata, prezenta Tiraspolului la negocierile pentru solutionarea conflictului din Transnistria drept conditionata de evolutia situatiei din Georgia, explicand ca oficialii transnistreni sunt dispusi sa ofere asistenta umanitara republicilor separatiste Abhazia si Osetia de Sud, in virtutea angajamentelor de sustinere reciproca fata de acestea, potrivit Mediafax. Pronuntandu-se impotriva evacurarii fortelor de mentinere a pacii din Transnistria, Sevciuk a solicitat, deopotriva, monitorizarea arsenalului Republicii Moldova si a societatilor din dreapta Nistrului, in baza exemplului inspectiei propuse pentru Transnistria. "Monitorizarea internationala a companiilor transnistrene a demonstrat ca Tiraspolul nu produce armament", a subliniat oficialul transnistrean, preluat de Mediafax.
Conform unui material intrat in posesia ZIUA, la alegerile din luna decembrie din Transnistria, o miscare "cu puternic caracter reformist" a castigat majoritatea in Parlamentul local (31 de locuri din 43, in Sovietul Suprem), fapt considerat de unii analisti drept inceputul unor schimbari de profunzime in viitorul apropiat. Evghenie Sevciuc, seful miscarii "Renovarea", a preluat conducerea parlamentara, devenind al doilea om in stat si virtual succesor al liderului autoritar, Igor Smirnov. Nascut in 1968, absolvent a doua universitati si a trei facultati postuniversitare (la Kiev, Tiraspol si Moscova), Sevciuc reprezinta "noua generatie" de politicieni nistreni, pentru care, relatiile cu Romania trebuie "temeinic reevaluate". Enuntul lui Sevciuc aduce aminte de propunerea "Transnitria contra Basarabia", formulata la Bucuresti de catre Stanislav Belkovski, presedintele Institutului pentru Strategie Nationala a Rusiei, care si-a deschis birouri si la Kiev si Tiraspol. Acesta din urma este condus de catre seful "Departamentului de Aparare a Constitutiei" din cadrul Ministerului Securitatii de la Tiraspol. In masura spatiului, ZIUA va publica un interviu cu Evghenie Sevciuc, un politician care pare in ascensiune la Nistru. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.