Actiunile Rompetrol Rafinare (simbol bursier RRC) s-au aflat ieri la numai 33 de sutimi de procent de suspendarea tranzactionarii, ca urmare a prabusirii cotatiilor. Ieri, la ora 12:11, actiunile RRC s-au cumparat cu 896 de lei vechi, pretul minim al
Actiunile Rompetrol Rafinare (simbol bursier RRC) s-au aflat ieri la numai 33 de sutimi de procent de suspendarea tranzactionarii, ca urmare a prabusirii cotatiilor. Ieri, la ora 12:11, actiunile RRC s-au cumparat cu 896 de lei vechi, pretul minim al zilei, mai mic cu 14,67% fata de inchiderea de luni a Bursei. Regulile Bursei spun ca la o variatie mai mare de 15%, se suspenda tranzactionarea.
Prabusirea survine pe fondul deciziei Tribunalului de a judeca cu o saptamana mai devreme, la 24 februarie, cererea Parchetului de arestare a presedintelui Rompetrol, Dinu Patriciu (foto). ""Ziua a inceput cu ordine de vanzare care nici nu au mai tinut seama de piata. Este foarte clar ca este o prabusire psihologica"", explica Marius Plugaru, directorul casei de brokeraj IebaTrust.
CARACTER SPECULATIV. ""Nici o stire nu justifica caderea din punct de vedere fundamental al performantelor societatii"", avertizeaza Plugaru asupra caracterului foarte speculativ al evolutiei actiunii. ""S-au vandut pachete mari, fiecare de sute de mii de actiuni, probabil achizitionate la preturi mai mari, dar pe de alta parte, multi au intrat pe acest titlu fara a avea experienta de piata"", spune Plugaru. Rompetrol Rafinare a inchis ziua la 950 de lei vechi pe actiune, in scadere cu 9,5% fata de luni. Peste 114,7 milioane de actiuni si-au schimbat stapanii in 1.713 tranzactii, care au valorat 108,2 miliarde de lei vechi.
Reprezentantii grupului Rompetrol pun scaderea actiunilor Rompetrol Rafinare la Bursa pe seama unei ""avalanse de informatii vehiculate in ultima perioada in presa"" de catre surse judiciare. ""Nu este prima data cand aceste surse, sub protectia anonimatului, practica aceasta tactica, in speranta ca vor acoperi neregulile anchetei desfasurate in cazul companiei Rompetrol si a reprezentantilor acesteia"", se precizeaza in comunicat. (Adrian N. Ionescu)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.