Programele malitioase dezvoltate pentru telefonia mobila se inmultesc mult mai repede decat in cazul virusilor pentru computere. Expertii in securitate informatica se asteapta pentru 2006 la o triplare a numarului de malware pentru celularele cu sis
Programele malitioase dezvoltate pentru telefonia mobila se inmultesc mult mai repede decat in cazul virusilor pentru computere. Expertii in securitate informatica se asteapta pentru 2006 la o triplare a numarului de malware pentru celularele cu
sistem de operare.


La sfarsitul anului trecut, companiile de securitate informatica monitorizasera aproximativ 220 de programe malitioase destinate telefoanelor mobile sau PDA-urilor.
O data cu inmultirea pe piata a terminalelor cu sistem de operare (si a multitudinii de aplicatii disponibile) a crescut rapid si numarul de programe malware destinate acelor categorii de dispozitive. De fapt, specialistii de la McAfee considera ca raspandirea programelor malitioase pentru smartphones (inclusiv PDA) este mult mai rapida decat in cazul computerelor (pentru PC-uri s-a avut in vedere perioada de dupa 1990). Prognoza celor de la McAfee este ca pentru 2006 numarul ""daunatorilor"" se va tripla, comparativ cu anul trecut.
PRODUSE ANTIVIRUS. Cu ocazia Congresului 3GSM de saptamana trecuta, unii producatori de solutii antivirus au prezentat noi pachete de programe de securitate pentru acest domeniu. Finlandezii de la
F-Secure au lansat Mobile Antivirus 2.1 pentru Windows Mobile, iar McAfee a prezentat VirusScan Mobile, primul sau produs de acest gen. Cu aceeasi ocazie, suedezii de la Ericsson au lansat Mobile Device Antivirus care ofera operatorilor de telefonie mobila posibilitatea de a filtra mesajele.
Primele programe malware pe 2006 pentru telefoane mobile echipate cu sistem de operare au fost troienii: PbStealer.D, Botton.E si Sendtool.A, fiecare transmitandu-se de la un telefon la altul prin bluetooth. Dintre acestia, cel mai periculos este Botton, deoarece reporneste terminalul la executare, dar pornirea esueaza, pentru ca acest malware instaleaza si fisiere corupte pe sistem.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.