Pariurile sportive sunt un fenomen mondial. Multi jucatori, dar si arbitri au fost atrasi in afaceri ilegale de catre personaje dubioase, dar si de posibilitatea unei imbogatiri rapide. Milioane de oameni mizeaza pe orice. De la meciuri de fotbal,
Pariurile sportive sunt un fenomen mondial. Multi jucatori, dar si arbitri au fost atrasi in afaceri ilegale de catre personaje dubioase, dar si de posibilitatea unei imbogatiri rapide.

Milioane de oameni mizeaza pe orice. De la meciuri de fotbal, de tenis sau de baschet pana la curse de cai, de ogari sau chiar pe lupte de cocosi. Sumele vehiculate sunt enorme. Lumea vrea sa castige, iar pentru asta nu se mai foloseste doar combinatia dintre stiinta, inspiratie si noroc.
MITU. Presa belgiana a scos, la iveala faptul ca, in editia precedenta a campionatului, mai multi jucatori si antrenorul secund al echipei SK Lierse au primit aproximativ 10.000 de euro din partea unei retele mafiote chineze pentru a influenta rezultatul mai multor meciuri. Printre acestia se numara si actualii fotbalisti ai lui Anderlecht Marius Mitu si Laurent Delorge, fosti jucatori al clubului din Lierse. Alaturi de cei doi, Parchetul din Bruxelles i-a audiat joi seara pe jucatorii Cliff Mardulier, Patrick Deman si Laurent Fassotte. In afara de acesta din urma, ceilalti au recunoscut in fata justitiei, faptul ca au primit bani pentru a truca meciuri. Desi ancheta abia a fost demarata, cluburile Anderlecht si Lierse, dorind sa-si pastreze intacta imaginea, au decis concedierea fotbalistilor implicati in acest imens scandal.
GRETZKY. Recunoscut drept cel mai mare hocheist al tuturor timpurilor, canadianul Wayne Gretzky a fost si el implicat intr-un scandal asemanator, conform publicatiei americane Newark Star-Legend. Antrenor la echipa din NHL, Phoenix Coyotes, dar si director general al selectionatei Canadei, alaturi de care participa in aceste zile la JO de la Torino. Gretzky, alaturi de sotia sa, Janet Jones, ar fi fost interceptati de catre Politia din New Jersey in timp ce discutau despre pariuri clandestine. Desi cel mai prolific marcator din istoria ligii nord-americane de hochei a negat cu vehementa, politia continua ancheta declansata in octombrie 2005 pentru anihiliarea unei vaste retele clandestine, care se pare ca ar fi organizat peste o mie de pariuri ilegale la meciuri de fotbal american si de baseball.
ARBITRAJ. Si arbitrii au fost atrasi in asemenea afaceri. Germanul Robert Hoyzer a recunoscut in fata justitiei ca a viciat, contra sumei de 60.000 de euro, pe care
i-a primit de la o retea croata de pariuri ilegale, rezultatul mai multor partide din Bundesliga 2. Hoyzer a primit 3 ani de inchisoare cu suspendare si 100 de ore de munca in folosul comunitatii.
ALBANIA. Una dintre tarile cele mai afectate de mafia pariurilor este Albania, tara a carei reprezentativa este adversara Romaniei in grupa de calificare la Euro 2008. Anul trecut, UEFA a dispus inceperea unei anchete asupra unor meciuri disputate in Cupa Intertoto si Cupa UEFA de catre echipa Dinamo Tirana. Prezidata de Mihaijl Delijorgji, patronul unei case de pariuri din capitala Albaniei, Dinamo a iscat primele suspiciuni la ""dubla"" cu belgienii de la Lokeren, din Cupa Intertoto.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.