Sapte case de avocatura vor putea reprezenta statul roman la Curtea de Arbitraj International de la Washington de pe langa Banca Mondiala. Consortiul format din societatea de avocatura Tuca&Asociatii si White&Case a fost desemnat ca avocat al

Sapte case de avocatura vor putea reprezenta statul roman la Curtea de Arbitraj International de la Washington de pe langa Banca Mondiala. Consortiul format din societatea de avocatura Tuca&Asociatii si White&Case a fost desemnat ca avocat al statului in litigiul cu EDF, iar NNDKP si Freshfields Bruckhaus Deringer vor reprezenta Romania in procesul cu fratii Micula.

Dupa o licitatie organizata de Ministerul Finantelor Publice si considerata de unii cam ambigua, statul roman are o lista de sapte consortii, dar si case de avocatura care ar putea reprezenta Romania la Centrul International pentru Reglementarea Disputelor Relative la Investitii (ICSID) de pe langa Banca Mondiala. Avocati care vor apara, pe langa interesele economice ale tarii noastre, imaginea Romaniei. O miza de sute de mii, chiar milioane de euro, atat pentru stat, cat si pentru societatile de avocatura. Si asta daca luam in considerare numai primul proces al statului roman la ICSID, respectiv cel cu Noble Ventures, fostul proprietar al Combinatului Siderurgic Resita, care a solicitat Romaniei daune de 353 de milioane de dolari in urma rezilierii contractului de privatizare.
NOBLE VENTURES. In acest proces, statul roman a fost reprezentat de firma americana White & Case si cea romaneasca Musat & Asociatii. In luna martie 2005, avocati din cadrul Musat & Asociatii care au lucrat la cazul Noble Ventures au parasit firma si au infiintat o alta societate de profil, Tuca & Asociatii. Desi in octombrie 2005 autoritatile anuntau cu surle si trambite ca Romania a castigat procesul, pe site-ul Curtii de Arbitraj de la Washington este precizat ca Noble Ventures a inregistrat o cerere de revizuire a sentintei, iar cazul apare ca nesolutionat. Acum, Ministerul Finantelor a selectat societatile de avocatura care vor fi angajate sa apere statul roman la ICSID.
IN INSTANTA. S-a creat astfel un grup de sapte firme, consortii abilitate sa reprezinte statul la Curtea de Arbitraj, pentru fiecare caz in parte firmele urmand sa fie desemnate de MFP, fara alta licitatie. Cum anume vor fi alese societatile de avocatura este un mare semn de intrebare, deoarece nici Ordonanta de Urgenta 126/2005 si nici Ordinul ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, nu sunt foarte clare in aceasta privinta. ""Selectia celor sapte case de avocati a fost facuta intr-adevar de MFP (dupa o licitatie ambigua si total netransparenta), insa sper ca institutiile publice implicate vor dovedi corectitudine in alegerea avocatilor mandatati sa le apere interesele in procesele de la Washington"", a declarat Gheorghe Musat, avocat asociat la Musat & Asociatii.
PATRU PROCESE. La ora actuala, conform paginii de web a ICSID, Romania este implicata in patru procese la Curtea de Arbitraj International. Unul dintre acestea este continuarea procesului cu Noble Ventures, pentru care Ministerul Finantelor nu a ales inca avocatii care sa reprezinte statul. In schimb, consortiul format din casa de avocatura Tuca & Asociatii si White & Case LLP a fost desemnat deja sa apere statul roman in procesul cu EDF, actiune in instanta inceputa deja din 2004. ""In anul 2004 a fost facuta prima notificare, care s-a repetat in ianuarie 2005 - o data cu schimbarea Guvernului tarii noastre. In iulie 2005 a avut loc inregistrarea cererii de arbitrare la ICSID"", spune Cornel Popa, avocat asociat al Tuca & Asociatii. Conform lui Cornel Popa, saptamana aceasta a avut loc si prima audiere.
DUTY-FREE-URILE. Povestea procesului este mult mai veche, avandu-si radacinile in perioada guvernarii Nastase. Mai exact, in 1992, companiile EDF Services LTD si SKY Services LTS s-au asociat cu TAROM si Aeroportul International Bucuresti-Otopeni, pe o perioada de zece ani, formand societatile mixte EDF Asro SRL si SKY Services (Romania) SRL. EDF Asro s-a ocupat de administrarea magazinelor duty-free din Aeroportul Otopeni. In 1998, Directia Vamilor a suspendat autorizatiile firmelor EDF pentru nereguli contabile, iar in 2001 TAROM a rupt parteneriatul cu EDF. Proprietarul EDF, Rick Weil, a declarat ulterior pentru publicatia engleza Financial Times ca seful de cabinet al premierului Adrian Nastase a cerut, in 2001, mita de 2,5 milioane de dolari. In septembrie 2002, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care se interziceau toate operatiunile duty-free din aeroport. Invocand incalcarea de catre statul roman a prevederilor din Tratatul bilateral dintre Romania si Republica Federala Germania si din Tratatului bilateral dintre Romania si Israel, firma canadiana de avocati Appleton & Associates a adus la cunostinta guvernului Nastase faptul ca statul roman este chemat in instanta la ICSID.
FRATII MICULA. Un alt proces in care este implicat statul roman si pentru care au fost desemnati deja avocati este cel al fratilor Micula, care au intentat proces dupa ce autoritatile romane au anulat unele facilitati fiscale acordate grupului European Drinks pentru investitiile in zonele defavorizate. Fratii Ioan si Viorel Micula au reclamat Romania in nume propriu, folosindu-se de faptul ca au si cetatenie suedeza. Consortiul Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen si Freshfields Bruckhaus Deringer a fost ales de Ministerul Finantelor Publice sa reprezinte statul roman in acest caz. Conform Manuelei Nestor, avocat asociat la NNDKP, echipa va fi formata din trei parteneri si patru asociati.
Din 10 ianuarie, statul roman este chemat in instanta intr-un alt proces intentat de Spyridon Roussalis, proprietarul firmei Marine Continental.
MILIOANE DE EURO. Care sunt firmele care apara statul roman la Washington, la Curtea de Arbitraj International de pe langa Banca Mondiala? Pe o piata estimata la 25-35 de milioane de euro, casele de avocatura au mai lucrat cu statul roman, primid sume importante ca onorariu de la acesta, sau au reprezentat companii romanesti si straine, atat in procese de privatizare, tranzactii de mare amploare, dar si litigii.
Cu un numar de clienti in jur de 200 si o cifra de afaceri care a crescut de noua ori fata de anul 2000, conform lui Doru Bostina, societatea Bostina&Asociatii a avut printre clienti: Posta Romana, Postelecom, Cosmote, MCTI, Intrarom, Intracom, CN CFR SA, Loteria Romana, AVAS si nu numai. ""Avocatura de afaceri este mai mult decat avocatura"", spune Manuela Nestor, partener la NNDKP. Si zice asta referindu-se nu numai la cifra de afaceri a firmei, estimata pentru anul 2005 la circa 7 milioane de euro, ci si la dezvoltarea pietei avocaturii de afaceri la noi in tara in ultimii ani.
CLIENTII. Printre clientii NNDKP? Nume mari, dintre care Microsoft, Philip Morris, OMV la preluarea Petrom, dar si statul roman, in privatizarea BCR. Onorariile? Casele de avocatura nu se inghesuie sa spuna pentru cati bani lucreaza. ""De la cateva sute de euro la mii de euro"", spune Manuela Nestor. Si asta depinde de tranzactii, de onorariile fixe, dar si de ""bonusul de succes"" pe care il poate solicita o casa de avocatura. Gheorghe Musat declara ca pentru procesul cu Noble Ventures, societatea Musat&Asociatii a primit aproape 1 milion de euro de la stat.
TRANZACTII. Si volumul tranzactiilor variaza de la an la an, dupa cum spune Gheorghe Musat. ""Au fost ani cand valoarea tranzactiilor a depasit un miliard de dolari, de exemplu anul privatizarii Sidex, unde am fost consilierii cumparatorului"", adauga Musat. Cu o cifra de afaceri in jur de 5 milioane de euro pentru 2004 si in crestere cu 5%-10% pentru 2005, firma Musat & Asociatii are peste 500 de clienti. Dintre cele mai importante tranzactii, achizitia Banc Post de catre GE Capital, privatizarea Bancii Agricole catre Reiffeisen Bank, achizitia companiei Sidex Galati de catre Mittal Steel sau, mai recent, privatizarea celor doua societati de distributie electrica, Electrica Banat si Electrica Dobrogea. La nivelul tranzactiilor finalizate cu succes de catre Tuca&Asociatii, Cornel Popa aminteste una dintre cele mai cunoscute, achizitia Sicomed de Zentiva.

LISTA FIRMELOR


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.