Doi demnitari CNVM sunt acuzati de favorizare a infractorului in dosarul Dinu Patriciu. Jurnalul National a intrat in posesia raportului pe care CNVM l-a ascuns sub pres, efectuat dupa actiunea bursiera din 7-15 aprilie 2004, in care actiuni Rompetro

Doi demnitari CNVM sunt acuzati de favorizare a infractorului in dosarul Dinu Patriciu. Jurnalul National a intrat in posesia raportului pe care CNVM l-a ascuns sub pres, efectuat dupa actiunea bursiera din 7-15 aprilie 2004, in care actiuni Rompetrol Rafinare Constanta au fost vandute la preturi infime catre un offshore din Cipru, in spatele caruia se afla un apropiat de-al lui Patriciu. Premierul Tariceanu este si el beneficiarul unei tranzactii suspecte cu actiuni Rompetrol din care a castigat circa patru miliarde de lei.

Afacerea care s-a derulat pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) la 7 aprilie 2004 a produs pana acum mai multe trimiteri in urmarire penala si cercetarea conturilor a peste 60 de persoane, printre care si premierul tarii si sotia acestuia. Presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, directorul adjunct al societatii, George Philip Stephenson, si directorul societatii de brokeraj Alpha Finance, Florin Aldea, sunt cercetati pentru infractiuni de natura economica ca urmare a tranzactionarii pe bursa a actiunilor Rompetrol Rafinare. Marti, Parchetul le-a comunicat calitatea de invinuti si directorului Ziua, Sorin Rosca Stanescu, unul dintre beneficiarii operatiunilor suspecte la BVB in ziua de 7 aprilie 2004, si lui Sorin Pantis, director in cadrul grupului Grivco, caruia nu i s-au comunicat insa acuzatiile in legatura cu sfaturile acordate unui alt cumparator pe bursa in ziua respectiva, Camelia Voiculescu. Ieri, Parchetul a anuntat inceperea urmaririi penale si in privinta a doi demnitari CNVM, sub acuzatia de favorizare a infractorului.
RAPORT CENZURAT. Actiunea de pe bursa din primavara lui 2004 a iesit la suprafata abia anul trecut. Si asta pentru ca organismul care controleaza miscarile bursiere a decis sa ingroape sub pres neregurile petrecute in perioada 7-15 aprilie 2004 la BVB. Jurnalul National a intrat in posesia raportului CNVM, ingropat de Comisie la stadiul de nota informativa, caracterul de raport oficial nemaifiind trimis niciodata Oficiului pentru Combaterea Spalarii Banilor si Parchetului.
Comisarul Bursei, Ionel Oprea, pus de CNVM tocmai sa supravegheze operatiunile bursiere, face o sesizare catre Comisie abia la 20 aprilie 2004. In urma sesizarii nr. 106, dupa inca doua saptamani, CNVM emite ordonanta nr. 269/03.05.2004, prin care autorizeaza un control la societatea de brokeraj Alpha Finance Romania SA, care intermediase operatiunile bursiere. Nota, care constata miscarile astazi incriminate, petrecute timp de o saptamana pe bursa, dar si felul in care Rompetrol pierde de bunavoie bani si actiuni in favoarea unui offshore suspect din Cipru este bagata la sertar de conducerea institutiei, fapta pentru care sunt urmariti penal acum actualul vicepresedinte al Comisiei, Paul Gabriel Miclaus (propus in CNVM de PNL), si comisarul Eros Victor (propus de UDMR). Jurnalul National va prezinta in exclusivitate concluziile pe care CNVM le-a avut pe masa si le-a ascuns.
FIRUL AFACERII. La 7 aprilie 2004 este listata pe bursa SC Rompetrol Rafinare SA, care va fi tranzactionata sub simbolul RRC. Prima care scoate la vanzare actiuni RRC este sora sa de holding, SC Rompetrol SA (fosta Rafinarie Vega). La ora 10:14, directorul adjunct al Rompetrol, George Philip Stephenson, instructeaza Alpha Finance sa vanda din contul SC Rompetrol SA 1.499.675.000 de actiuni RRC. Surpriza: un offshore cipriot, Saltville, pare informat din timp de aceasta miscare, pentru ca la ora 10:10, cu patru minute mai devreme deci, imputernicitul acestuia, Colin Hart, instructeaza si el aceeasi societate de brokeraj, Alpha Finance, sa cumpere de la Rompetrol SA 1 miliard de actiuni.
Adevarata surpriza o confera insa pretul la care Rompetrol SA scoate la vanzare actiunile: 116 lei pe actiune, in conditiile in care ultimul pret de tranzactionare a actiunilor Petromidia pe piata pana la 11 noiembrie 2003 (sub simbol PTRM) fusese de 75.000 lei pe actiune, la BER (bursa electronica, Rasdaq). Intre timp insa Rompetrol a decis o splitare a valorii nominale a actiunilor emise de Rompetrol Rafinare SA de la 214.220 la 1.000 de lei, ceea ce echivaleaza cu o noua valoare pe piata de circa 350 lei/actiune. Interesant este insa ca la aceasta valoare erau introduse majoritatea ordinelor de cumparare inainte de predeschiderea bursei. Rompetrol SA decide insa sa vanda la 116 lei/actiune, de trei ori mai ieftin decat daca ar fi vandut pe Rasdaq, iar offshore-ul cipriot cumpara aproape intregul pachet de actiuni.
SOCANT. Surpriza numarul trei este si mai grea. La ora la care Saltville face cumpararea, nu are nici un ban in cont, potrivit notei CNVM, in conditiile in care regulile Bursei spun ca nu se pot introduce ordine de cumparare in sistem fara a exista banii corespunzatori in cont. ""Achizitionarea celor 1.000.000.000 de actiuni a fost acceptata de SSIF Alpha Finance Romania SA in conditiile in care Saltville Ltd era un client nou, care nici nu a alimentat contul de numerar inainte de cumparare. Dupa achizitionarea actiunilor RRC, Saltville Ltd era dator SSIF Alpha Finance cu suma de 117.160.000.000 lei"", constata inspectorii CNVM.
Saltville face bani insa scotand la vanzare 550.000.000 din actiunile pe care tocmai le cumparase. Pretul este insa de doua-trei ori mai mare. Din actiunile pe care le pune pe bursa Saltville cumpara mai multe societati de brokeraj si cateva nume cunoscute - Camelia Voiculescu, senatorul Verestoy Attila, al carui fiu este actionar la una din aceste societati (TVM SA), precum si directorul Ziua, Sorin Rosca Stanescu - la valori cuprinse intre 250 si 300 lei/actiune. In urma acestei operatiuni, Saltville se alege cu 450.000.000 de actiuni, obtinute practic gratuit, si cu 22,5 miliarde in cont.
LOVITURA. Marea afacere se produce insa o saptamana mai tarziu, la 15 aprilie, cand Rompetrol SA rascumpara actiuni de la Saltville la un pret de sase ori mai mare decat le vanduse. La ora 10:14, Stephenson instructeaza Alpha sa cumpere pe contul Rompetrol SA 252 milioane de actiuni RRC de la Saltville, dar la 690 lei pe actiune. Rompetrol SA pierde doar la aceasta manevra 144 miliarde de lei. Daca sunt luate in calcul si operatiunile anterioare, pierderea depaseste suma de 200 miliarde de lei. Raportat la cursul BNR din 7.04.2004, este vorba despre peste sase milioane de dolari. Tranzactia se face nu pe piata obisnuita a bursei (Regular), ci pe piata Deal, acolo unde, potrivit regulamentelor BVB, se tranzactioneaza pachete mari de actiuni care au fost negociate in prealabil de agentii de bursa. Rompetrol plateste pentru cele 252 de milioane de actiuni 175,4 miliarde de lei, respectiv aproape toata suma pe care o castigase pentru toate cele 1,5 miliarde de actiuni vandute la 7 aprilie contra a 175,7 miliarde de lei.
Prin vanzarea actiunilor RRC, Rompetrol SA ajunge sa mai detina la sfarsitul zilei de 15 aprilie doar 11,6% din capitalul social al Rompetrol Rafinare SA.
GRUPUL. O alta societate a grupului Rompetrol, Rompetrol Downstream, vanduse in saptamana precedenta actiuni RRC cu 458-670 lei/actiune. La 15 aprilie, si aceasta cumpara de la Saltville 59 de milioane de actiuni la acelasi pret, 690 lei/actiune. Raportul CNVM constata ca societatea inregistreaza o diminuare a patrimoniului propriu prin pierderea suferita la rascumpararea actiunilor si, de asemenea, ca si-a cheltuit aproape toti banii din cont cu aceasta ocazie.
CASTIGATOR: SALTVILLE. Daca Rompetrol pierde, cel care castiga este offshore-ul cipriot. In urma operatiunilor efectuate pe piata de capital in perioada
7-16 aprilie, Saltville castiga 235 de miliarde de lei si ramane si proprietarul a 138,8 milioane de actiuni RRC, reprezentand 1,0055% din capitalul social al Rompetrol Rafinare SA, in conditiile in care a inceput sa cumpere fara sa aiba un ban in cont.
Din 11 aprilie, si persoanele fizice au inceput sa vanda actiuni RRC cu 650-700 lei/actiune. Notele CNVM consemneaza bunaoara ca Verestoy Attila inregistreaza un castig de 7,7 miliarde de lei si 28,5 milioane de actiuni ramase in portofoliu, iar Sorin Rosca Stanescu - 4,3 miliarde de lei. In privinta Cameliei Voiculescu, raportul nu stipuleaza vreo speculatie bursiera in perioada urmarita de raport (sfarsitul lui aprilie), actiunile cumparate fiind transferate in portofoliul brokerului Rombell Securities SA.

TANDEMUL PATRICIU - HART


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.