Dupa aproape 150 de ani de istorie in industria romaneasca, Lemaitre, actualul SC Timpuri Noi SA, este la un pas sa dispara. Controlul asupra fabricii este disputat de doua grupuri rivale. Miza: pachetul majoritar al fabricii. In septembrie 200
Dupa aproape 150 de ani de istorie in industria romaneasca, Lemaitre, actualul SC Timpuri Noi SA, este la un pas sa dispara. Controlul asupra fabricii este disputat de doua grupuri rivale. Miza: pachetul majoritar al fabricii.


In septembrie 2003, SC Timpuri Noi SA s-a privatizat. Fostul director general al fabricii, Alberto Bolboasa, a cumparat atunci, in calitate de presedinte al PASS, impreuna cu o parte din salariati, pachetul de 70% din actiuni. Restul de actiuni apartinea de SIF Muntenia si micii investitori. In iunie 2005, Consiliul de Administratie a luat decizia de a-i desface contractul de munca lui Bolboasa, pe motiv de management defectuos. Actuala conducere a refuzat sa-i recunoasca dreptul la actiunile platite.
""Controlul asupra, pachetului majoritar implica controlul asupra celor 5,5 ha de teren pe care le detine SC Timpuri Noi SA in centrul Bucurestiului,cu o valoare de piata de aproximativ 30 de milioane de euro"", a declarat Alberto Bolboasa. Dupa concedierea lui Bolboasa, director al fabricii a devenit fostul adjunct al acestuia, Adrian Breazu. Alaturi de el, din CA mai fac parte Mircea Oancea si Gheorghe Ionescu. Acesta din urma a fost membru in Consiliul de Administratie al BANCOREX, iar apoi a fost director executiv al Fondului Proprietatii de Stat, actual membru in consiliul de supraveghere al BCR. Gheorghe Ionescu este, de asemenea, asociat (prin intermediul sotiei sale, Sida) in societatea de valori mobiliare Equity Invest, alaturi de Adriean Videanu, primar al Capitalei si membru al PD, si Tiberiu Postelnicu. ""Fabrica urmeaza sa fie inchisa, pentru ca terenul sa serveasca unui proiect al viitorului, controlat de Videanu"", spune Bolboasa. Actuala conducere a vandut deja un hectar de teren din patrimoniul SC Timpuri Noi SA.
PACALITI. In ianuarie 2006, CA a facut o majorare de capital de peste un milion de euro, prin care cei care au cumparat actiunile la privatizarea din 2003 au fost inlaturati din dreptul de a participa la aceasta majorare. Astazi se va desfasura Adunarea Generala a Salariatilor in vederea redistribuirii actiunilor. Actualul director le-a propus salariatilor sa-i imprumute cu cate 6 milioane de lei vechi pentru achitarea actiunilor. O actiune valoreaza 25 de mii de lei vechi. Salariatii nu inteleg ca pentru acest imprumut vor plati dobanda si vor garanta cu actiunile si bunurile lor personale. Anul trecut, in noiembrie in loc sa primeasca o majorare de salariu, salariatii au fost imprumutati de societate cu echivalentul a doua salarii. Asta inseamna ca au platit dobanda ""majorarii"", din buzunar.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.