Publicarea unor caricaturi ale profetului Mahomed si apoi preluarea lor de catre o mare parte a mass-media europene s-a transformat intr-un adevarat razboi. Lumea musulmana a trecut la represalii incepand cu boicotul importurilor si ajungand pana l

Publicarea unor caricaturi ale profetului Mahomed si apoi preluarea lor de catre o mare parte a mass-media europene s-a transformat intr-un adevarat razboi. Lumea musulmana a trecut la represalii incepand cu boicotul importurilor si ajungand
pana la manifestatii de strada violente impotriva occidentalilor.

Mobilizarea musulmana impotriva statelor care au publicat caricaturile profetului Mahomed s-a transformat in manifestatii de o violenta excesiva, sambata ambasadele Danemarcei si Norvegiei din Damasc fiind atacate si apoi incendiate. In ciuda tuturor apelurilor la calm, sute de manifestanti au protestat violent, patrunzand in cele doua reprezentante diplomatice pe care le-au devastat. Mobilierul si documentele gasite in interior au fost aruncate pe ferestre, dupa care cladirea a fost incendiata. Manifestantii au impiedicat interventia pompierilor, pe care i-au atacat cu pietre.
FURIE. Violente de strada au izbucnit ieri, si la Beirut, unde 28 de persoane au fost ranite in timpul ciocnirilor dintre manifestantii musulmani si fortele de ordine. Protestatarii, al caror numar se ridica, potrivit autoritatilor, la cateva mii, au incendiat mai multe masini aflate in apropierea Consulatului Danemarcei in capitala libaneza. Surse de la Beirut afirma ca ar fi fost incendiata si cladirea Consulatului, dar, pentru moment, stirea nu a putut fi confirmata. Fortele de ordine au evitat sa intervina in forta pentru ca orice exces de zel ar putea fi perceput drept un atac direct asupra lumii musulmane. De aici pana la reinflamarea tensiunilor interne intre crestini si musulmani nu ar fi decat un pas. Acesta este, de fapt, riscul cel mai mare in Liban la ora actuala, mai ales in conditiile in care manifestantii au inceput deja sa distruga si sa incendieze magazine din cartierele crestine la peste 15 ani de la incheierea razboiului civil dintre 1975 si 1990.
In Iran, presedintele ultraconservator, Mahmud Ahmadinejad, a ordonat ruperea contractelor economice cu Danemarca si celelalte tari care au publicat caricaturile. La Nazaret, cateva mii de persoane au manifestat calm, scandand sloganuri de genul ""A-l ataca pe Profet e ca si cum ar fi atacati toti musulmanii din lume"".
APELURI LA CALM. Personalitati si institutii din toata lumea au facut apel la calm si dialog, in dorinta de a depasi criza. Purtatorul de cuvant al Vaticanului, Joaquin Navarro-Valls, a declarat ca ""nimeni nu are dreptul de a calca in picioare credinta cuiva"". Comisarul european pentru justitie, libertate si securitate, Franco Frattini, a apreciat ca publicarea caricaturilor este inoportuna, dar ca ea nu justifica violentele.

CARICATURISTII SE TEM


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.