Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist (foto) implineste la 7 februarie 91 de ani. Inaltul ierarh indeplineste functia de intaistataor al Bisericii Ortodoxe Romane din 1986.

S-a nascut in satul Tocileni, din judetul Botosani, ca cel de-al zecelea copil al familiei Dumitru si Marghioala Arapasu, iar la botez a primit numele Teodor. In 1928 intra ca frate la schitul Sihastria Voronei, urmeaza cursurile Seminarului de la Manastirea Cernica, iar apoi ale Facultatii de Teologie din Bucuresti. Intre 1950 si 1954 este rector al Institutului Teologic din Bucuresti. Dupa ce a fost pe rand episcop la Arad, apoi Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei, precum si Mitropolit al Moldovei, a fost ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.
ACTIVITATE. Din bogata activitate misionar-culturala a Parintelui Patriarh citam cateva realizari: a alcatuit monografia inchinata Mitropolitului Iacob Putneanul (1750-1760); a editat Liturghierul romanesc de la 1679 al Mitropolitului Dosoftei; este autorul studiilor ""Mitropolitul Dosoftei - autor al limbajului liturgic"" si ""Opera Sfantului Vasile cel Mare in viata culturala a credinciosilor ortodocsi romani""; a editat ""Biblia de la Bucuresti"" (editie jubiliara transliterata - 1988); este autorul a treisprezece volume de predici, omilii, meditatii, cuvantari ocazionale si studii, reunite in colectia ""Pe treptele slujirii crestine""; a colaborat la diferite reviste si publicatii cu studii.
Ii uram si noi Prea Fericirii Sale sa ne traiasca intru multi si fericiti ani!