Presedintele Traian Basescu, aflat in vizita la Kiev, si Victor Iuscenko au semnat ieri protocolul privind infiintarea comisiei prezidentiale care trebuie sa gaseasca leac litigiilor intre cele doua tari, printre care delimitarea platoului continenta
Presedintele Traian Basescu, aflat in vizita la Kiev, si Victor Iuscenko au semnat ieri protocolul privind infiintarea comisiei prezidentiale care trebuie sa gaseasca leac litigiilor intre cele doua tari, printre care delimitarea platoului continental si constructia de catre Ucraina a Canalului Bastroe.

Anuntata inca de la 29 aprilie, la vizita presedintelui Ucrainei la Bucuresti, drept comisia Basescu-Iuscenko, aceasta a stat la sertar timp de un an, desi cei doi sefi de stat promiteau sa gaseasca solutii pentru problemele in litigiu pana la sfarsitul anului trecut. Intre timp insa, demersul Romaniei de a-si cauta dreptatea la Haga continua, iar premierul ucrainean anunta nu demult ca si demersurile lor de exploatare a petrolului in platoul continental continua. De altfel, entuziasmul relatiilor dintre Basescu si Iuscenko pare sa se fi stins, in ciuda faptului ca cei doi si-au adresat ieri multumiri pentru sinceritate (Iuscenko) si felicitari pentru negocierea pretului gazelor cu Federatia Rusa (Basescu). Seful statului a pus umarul la campania electorala pentru puterea de la Kiev, afirmand sustinerea Romaniei pentru integrarea cat mai rapida a Ucrainei in NATO. Basescu nu a facut insa aceeasi declaratie si in legatura cu Uniunea Europeana, explicand ca si Romania a urmat acest traseu in doua etape: mai intai NATO, apoi UE.
TRADUCERE GRESITA. Cat despre Transnistria, Basescu si Iuscenko au declarat ieri ca nu sustin modificarea granitelor pe criterii etnice. Translatorul gazdelor a dat insa ceva emotii delegatiei romanel, traducand exact pe dos spusele lui Basescu in acest sens, dar s-a facut rectificarea necesara.
PARTENERIAT. Cei doi sefi de stat au discutat si despre posibilitatea crearii unei societati mixte care sa vizeze aprovizionarea cu gaze in regiune. Propunerea apartine Ucrainei si prevede utilizarea unei parti din platoul continental (12.000 de metri patrati) in acest scop. Iuscenko a vorbit ieri insa si despre cautarea altor resurse energetice - utilizarea energiei atomice, in speta, pentru care Ucraina are posibilitati mari, date fiind rezervele de uraniu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.