Marturisesc ca am trait un sentiment de tris-tete cand am scris despre soiul vechi romanesc Negru de Causani. Cu cat l-am cunoscut mai mult, cu atat mai mult mi-am dat seama cat a suferit. Acest soi a ""ras"" foarte rar, asa cum s-a intamplat si cu
Marturisesc ca am trait un sentiment de tris-tete cand am scris despre soiul vechi romanesc Negru de Causani. Cu cat l-am cunoscut mai mult, cu atat mai mult mi-am dat seama cat a suferit. Acest soi a ""ras"" foarte rar, asa cum s-a intamplat si cu alte soiuri romanesti, Alb de Cetatea Alba si Negru de Cetatea Alba.
Obtinut prin selectie populara, din vita salbatica de padure, ce crestea din abundenta de o parte si de alta a Prutului, Negru de Causani exista in spatiul dintre Carpati si Nistru cu mult timp inainte ca Imperiul Roman sa aiba in planul lui strategic cucerirea Daciei. Martor la ocuparea Daciei, Negru de Causani a asistat neputincios si la venirea popoarelor migratoare, care, ca un suvoi au trecut peste pamanturile noastre stramosesti. A ""zambit"" - aflat in ""pocalele"" vitejilor care participau la momentul solemn de inscaunare a lui Bogdan I, primul domn de sine statator al Moldovei.
A fost ""vesel"" - purtat in ploscile moldovenesti, vazand victoriile lui Stefan cel Mare, cand acesta alunga hoardele navalitorilor tatari sau zdrobea ostile de elita ale sultanului Mehmed II, Cuceritorul Constantinopolului.
Dar Negru de Causani s-a ""intristat"" din nou, cand, in 1812, a fost obligat, o data cu impartirea Moldovei, sa traiasca sub ocupatie straina. In vechime, Negru de Causani se intalnea cultivat in multe podgorii din Moldova istorica, cuprinsa intre Carpati si Nistru.
Causani, de unde acest soi si-a luat numele, este o localitate viticola asezata pe partea dreapta a Nistrului, in fosta Tara de Jos a Moldovei. Descoperirea pe aceste meleaguri a unor morminte din epoca bronzului, atesta vechimea de locuire a populatiei din zona. Faptul ca pe aceste locuri a fost creat acest soi, demonstreaza ca populatia avea ca ocupatie de baza viticultura. Este ruda buna cu Feteasca neagra - un alt soi cultivat in Dacia lui Burebista, cu care seamana in multe privinte. Se deosebesc prin faptul ca Negru de Causani are flori functional femele, in timp ce Feteasca neagra are flori normale. De aceea, cele doua soiuri s-au cultivat mult timp asociate, polenul de la Feteasca neagra fecundand si florile soiului Negru de Causani. A fost mai cultivat in amestec cu Babeasca neagra.
Negru de Causani are strugurii de culoare neagra albastruie, de marime mijlocie si da o productie medie de 15.000 kg/ha. Acumuleaza la coacere 190-220 g/l zaharuri. Negru de Causani, prin vinurile sale rosii de calitate, intens colorate, a contribuit secole de-a randul la faima podgoriilor romanesti. Ii datoram un mare respect.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.