20 decembrie 1971. In acea zi, in cursa de dimineata Targu Mures-Coroisanmartin erau numai navetisti zgribuliti. Cand masina ajunse in apropiere de intrarea in comuna, soferul se opri brusc, vazand in mijlocul drumului o mogaldeata neagra. Un om

20 decembrie 1971. In acea zi, in cursa de dimineata Targu Mures-Coroisanmartin erau numai navetisti zgribuliti. Cand masina ajunse in apropiere de intrarea in comuna, soferul se opri brusc, vazand in mijlocul drumului o mogaldeata neagra.

Un om imbracat era prabusit pe asfaltul inghetat cu fata-n jos. Omul era mort, cu capul aproape zdrobit. Tabloul sinistru nu se oprea insa aici. La nici 200 de metri mai departe spre linia ferata zacea cadavrul unui alt barbat, cu fata in sus. Navetistii i-au recunoscut imediat pe cei doi. Cel din mijlocul drumului se numea Ioan Popovici, in varsta de 31 de ani. Al doilea era Mihai Balint, 35 de ani.
Cazul a fost raportat la Politia Mures, de unde s-a deplasat o echipa de criminalisti care si-a desfasurat activitatea in conditii improprii, fiind intampinata de un viscol puternic. In jurul cadavrelor si in zona nu s-au putut descoperi nici un fel de urme criminalistice, iar in urma necropsiei s-a stabilit ca atat Mihai Balint, cat si Ioan Popovici fusesera omorati prin aplicarea mai multor lovituri de topor in cap. Dupa liniile de fractura prezentate, victimele nu fusesera ucise cu acelasi topor, ci cu doua topoare, avand taisul de lungimi diferite.
INVESTIGATII. Ioan Popovici, casatorit, era padurar la Ocolul Silvic din Corbesti. Mihai Balint, casatorit, agricultor, era vecin cu Ioan Popovici si foarte bun prieten cu acesta. De cele mai multe ori, cand mergea in padure, Popovici il lua pentru ca sa-l foloseasca drept martor pentru infractiunile pe care le constata. Din aceasta cauza, pe Mihai Balint contravenientii il urau la fel de mult ca si pe padurarul insusi. De aici, politistii eu emis ipoteza ca victimele fusesera ucise din razbunare. Prima etapa a anchetei a constituit-o intocmirea unei liste in care au fost cuprinsi 57 de suspecti. Surpriza a aparut insa in momentul in care s-a aflat ca padurarul si prietenul sau, in realitate, erau cu totul altfel. Unii dintre contravenienti au declarat ca, inainte de a-i sanctiona, padurarul si Mihai Balint le cerusera bani sau bautura.
In ziua de 19 decembrie 1972, cei doi plecasera de dimineata in padure. Revenisera dupa-amiaza, apoi pe la ora 18:00 plecasera in comuna. S-a stabilit ca victimele poposisera la bufet unde bausera in doi un litru de coniac. Deci, avusesera bani. De la bufet plecasera spre casa pe la miezul noptii, intervenind atunci dublul asasinat. In urma faptului ca ei fusesera ucisi cu topoarele de asasini, rezulta ca acestia erau doi si isi asteptasera victimele in acel loc.
SOTIILE. ""Nu se poate ca sotiile celor doua victime sa nu stie totusi ceva"", si-au zis politistii. Cand li s-a spus ce afaceri faceau in realitate sotii lor, femeile nu s-au aratat surprinse. ""I-am auzit discutand"", a spus una dintre ele. ""Isi faceau probleme daca Scrop si cu Rusu n-o sa se prezinte la intalnire.""

TOPORUL


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.