Omar Hayssam a reclamat Romania la Curtea Europeana a Drepturilor Omului pe motiv ca ii este incalcat dreptul la viata. Plangerea adresata instantei de la Strasbourg a fost intocmita de avocatul israelian Martin Mordechai Tzivin. Sustinerile avo
Omar Hayssam a reclamat Romania la Curtea Europeana a Drepturilor Omului pe motiv ca ii este incalcat dreptul la viata. Plangerea adresata instantei de la Strasbourg a fost intocmita de avocatul israelian Martin Mordechai Tzivin.


Sustinerile avocatului apararii, trimise la CEDO, pornesc de la recenta operatie de cancer la colon, pe care Omar a suportat-o in Spitalul Penitenciarului Rahova. Tzivin reclama ca pastrarea clientului sau in penitenciar in conditiile unei suferinte grave ""ar contrasta cu eforturile depuse de statul roman in vederea aderarii la Uniunea Europeana"". ""Dreptul la viata al oricarei persoane este protejat prin lege. Moartea nu poate fi cauzata cuiva in mod intentionat, decat in executarea unei sentinte capitale pronuntate de un tribunal in cazul in care infractiunea este sanctionata cu aceasta pedeapsa prin lege"", se arata in comunicatul remis de avocat.
PLANGEREA. Martin Tzivin sustine ca autoritatile romane ar fi incalcat articolele 2, 3, 5 si 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Primele doua articole invocate vorbesc despre protectia vietii fiecarui cetatean si despre interdictia torturii sau a tratamentelor inumane ori degradante. Articolul 5 din CEDO arata ca ""orice persoana are dreptul la libertate si la siguranta"", iar potrivit articolului 6 din Conventie ""orice persoana are dreptul la judecarea in mod echitabil, in mod public si intr-un termen rezonabil a cauzei sale, de o instanta independenta si impartiala, instituita de lege, care va hotari fie asupra incalcarii drepturilor si obligatiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricarei acuzatii in materie penala indreptate impotriva sa"".
CERUT IN LIBERTATE. Si ieri, la procesul rapirii celor trei jurnalisti romani, avocatii lui Omar au cerut revocarea arestarii sirianului, sustinand ca boala de care sufera acesta a schimbat lucrurile. ""Starea de boala face sa dispara in totalitate pericolul concret pentru ordinea publica. Credem ca in secolul al XXI-lea, in Romania nu se mai pot lua masuri cu caracter inchizitorial fata de vreo persoana"", a pledat la Curtea de Apel Bucuresti avocatul Aurel Ciobanu. Instanta se va pronunta maine cu privire la detentia omului de afaceri. Judecatorii au dispus deja expertizarea medico-legala a lui Omar, pentru ca specialistii sa stabileasca daca starea de sanatate a inculpatului ii mai permite acestuia sa se prezinte la proces. Curtea de Apel va hotari apoi daca suspenda sau nu procesul rapirii si pe cel al privatizarii societatii Foresta Nehoiu.
Pana la finalizarea expertizei, restul procedurilor s-a amanat, motiv pentru care nici audierea prin satelit a inculpatului Mohammad Munaf nu s-a mai pus in discutie. Munaf, aflat in continuare in Irak in custodia fortelor armate americane, va fi din nou citat pe cale diplomatica, pentru 20 martie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.