Justitia continua sa fie un ""calcai al lui Ahile"" in procesul de integrare a Romaniei la Uniunea Europeana. Ca in fiecare zi de luni, Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva a principalelor evenimente din ""saptamana judiciara"" ce t

Justitia continua sa fie un ""calcai al lui Ahile"" in procesul de integrare a Romaniei la Uniunea Europeana. Ca in fiecare zi de luni,
Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva a principalelor evenimente din ""saptamana judiciara"" ce tocmai s-a incheiat.

Patru membri ai Guvernului, in frunte cu seful lor, au avut relatii cel putin neplacute, ca sa nu spunem tensionate, cu Justitia. Crezand-o o doamna oarba, la propriu, unul a incercat o fenta, altul sa o dirijeze, unul a tacut complice, iar altul a sfidat-o.
FENTA. Debut ca la fotbal, cu un dribling facut, luni, de patronul Clubului Rapid, George Copos, vicepremier in Cabinetul Tariceanu. El s-a dus singur la DNA sa-si afle oficial acuzatiile, spunand ca nu are nevoie de avocat. Se stie insa ca, in cadrul unei investigatii, aceasta procedura nu poate fi facuta in absenta aparatorului. Driblingul i-a adus doar o amanare de trei zile, cat sa nu ajunga pe mainile unui avocat de la stat.
DIRIJARE. Premierul Tariceanu n-a inteles nimic din scandalul iscat anul trecut de ""telefonul inoportun"" pe care i l-a dat procurorului ge-neral Ilie Botos in ziua retinerii lui Dinu Patriciu, prietenul si colegul sau de partid. El a reprosat luni seara Departamentului National Anticoruptie, pe degeaba, ca nu l-a informat cu privire la cazul Copos. Tariceanu a intrat apoi in corzi pentru o ""tariciosenie"", mult mai grava, comisa asta-vara, dar dezvaluita de-abia acum.
La putine zile dupa tentativa la Botos, premierul a sunat goarna pentru o intalnire secreta la Palatul Victoria. A pus la aceeasi masa un inculpat, pe Dinu Patriciu, cu ministrul Justitiei. Surprinsi de dezvaluirea exclusiva a Jurnalului National, care a tinut capul de afis al saptamanii abia incheiate, cei trei s-au balbait pe rand, incercand sa minimalizeze problema.
Premierul a spus ca s-a discutat despre preintampinarea unui proces intentat de Patriciu impotriva Romaniei. Inculpatul a zis ca au discutat despre reforma justitiei. Iar ministrul a recunoscut ca s-a vorbit totusi despre dosarul Rompetrol.
SILENTIO. Macovei s-a remarcat la combaterea imixtiunii politice in justitie prin tacere. Nu a dezvaluit pe loc intalnirea nepermisa si apoi a tacut, zi de zi, pana marti, cand a fost prinsa. A ratat chiar si ocazia unei dezvaluiri intarziate, dar voluntare, atunci cand Consiliul Superior al Magistraturii analiza implicatiile telefonului gasit inoportun. Ne intrebam care ar fi fost verdictul Consiliului daca Macovei nu ar fi ascuns o informatie atat de importanta?
SFIDARE. Cel mai grobian in relatie cu justitia a fost ""primul om"" din Sanatate, ministrul Eugen Nicolaescu.
El s-a cocotat, a doua oara, pe principiul constitutional potrivit caruia nimeni nu este mai presus de lege si, calcand in picioare doua hotarari judecatoresti executorii, si-a continuat razboiul cu medicul Sorin Oprescu. Dupa cum se vede, si Guvernul se poate lauda cu puncte slabe.

GEORGE COPOS, DRIBLING CU EFECT SCURT


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.