Persoanele care sufera de afectiuni ale inimii si care sunt predispuse la infarct ar trebui sa isi ia toate masurile de precautie atunci cand ajung intr-un loc aglomerat, cum ar fi un aeroport sau un centru comercial mare.

Acestea sunt recomandarile unui grup de oameni de stiinta de la Societatea Italiana de Cardiologie, in urma unei conferinte pe aceasta tema. Cercetatorii italieni arata ca in zonele aglo-merate, unde este foarte mult zgomot, unde starea de nervozitate este la cote maxime, riscul cardiacilor de a face infarct este foarte crescut.
DATE. Statisticile arata ca aeroporturile sunt cele mai periculoase locuri pentru cei care simt o senzatie de sufocare in spatiile aglomerate. Aici s-au inregistrat 57% din totalul cazurilor de infarct, survenite in medii aglomerate, din Italia. Pe locul doi in topul celor mai riscante zone pentru cardiaci se afla garile, pe trei - statiile de metrou la orele de varf, iar pe patru - marile centre comerciale. Aceste date sunt importante pentru ca specialistii sa stie unde trebuie sa amplaseze defibrilatoarele pentru primul ajutor in caz de infarct. De asemenea, este foarte important ca, in locurile care prezinta un risc ridicat pentru cardiaci, sa existe un voluntar, un infirmier sau pur si simplu un angajat instruit in ceea ce priveste masajul cardiac si respiratia artificiala. Aceste practici trebuie aplicate la 10 minute dupa infarct. (Andrada Floria)