Un strugure - un kilogram. Astfel poate fi caracterizat Vulpea - soiul cu cel mai mare strugure de vin. ""Vulpea"", nume curios pentru un soi de vita-de-vie, vine de la latinescul ""vulpes"", ceea ce dovedeste cu prisosinta vechimea soiului si la
Un strugure - un kilogram. Astfel poate fi caracterizat Vulpea - soiul cu cel mai mare strugure de vin. ""Vulpea"", nume curios pentru un soi de vita-de-vie, vine de la latinescul ""vulpes"", ceea ce dovedeste cu prisosinta vechimea soiului si latinitatea romanilor. Vechi soi romanesc, a fost cultivat secole de-a randul in cam toate podgoriile ce se gasesc la est si sud de Carpati. In comparatie cu alte soiuri romanesti care au ""migrat"", cum ar fi, de exemplu, Feteasca alba, acest soi a ramas pana la capat pe plaiurile romanesti, si de aceea poate fi numit un ""patriot"". Raspandit in multe podgorii, soiul Vulpe a fost cunoscut si sub diverse sinonime dintre care le amintim pe cele mai pitoresti: Hulpe, Vulpoaica sau Mierleasa.
Din cauza faptului ca in tarile Romanesti, pana acum un secol, nu a fost dezvoltata ampelografia - stiinta care se ocupa cu studiul descriptiv al vitei-de-vie - au aparut multe confuzii in ceea ce priveste denumirile unor soiuri. Asa s-a intamplat cu soiul Vulpea care in multe podgorii era confundat, ca nume, cu Braghina - un alt vechi soi romanesc, soi de baza la Dragasani. Cu timpul, el s-a localizat, in prezent intalnindu-se razlet in podgoriile din Oltenia, in judetele Prahova si Buzau, precum si in unele podgorii din Moldova.
Soiul Vulpea se comporta bine atunci cand este cultivat pe terenuri calcaroase din regiunile de deal, pe pante cu expozitii sudice cu suficienta lumina si caldura. Nu se recomanda a se cultiva pe terenuri plane si nici in zonele cu precipitatii abundente. Se caracterizeaza ca un soi rezistent la seceta. Este autofertil si de aceea poate fi cultivat si in plantatii pure. Strugurii pot fi recunoscuti foarte usor, pentru ca sunt bifurcati la varf, acesta fiind un semn caracteristic pentru soiul Vulpea. Strugurii sunt uniaxiali, cilindro-conici, alungiti, ce pot ajunge pana la 24-25 cm. lungime. Vulpea are struguri mari, a caror greutate oscileaza intre 150-900 de grame si ajunge chiar pana la un kilogram. Bobul este sferic, de culoare neagra-albastruie, acoperit cu pruina densa. Miezul este moale, zemos, cu mustul nearomat si necolorat.
Productia normala pe hectar ajunge la 18.000 kilograme. La coacere, strugurii acumuleaza intre 160-210 g/l zaharuri. Din soiul Vulpea se obtin vinuri roze si rosii pentru consum curent, cu un continut in alcool in medie de 10°-11°. Ele sunt usoare, baubile, altfel spus sunt vinuri recomandate de a participa la reuniunile celor de ""varsta a treia"", care, stand la gura sobei, isi deapana amintirile.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.