Libera circulatie a fortei de munca in interiorul Uniunii Europene reprezinta un motiv de disputa intre statele membre. Comisarul european pentru afaceri sociale, Vladimir Spidla, spera ca membrele ""vechi"" ale UE vor proceda la ridicarea restri

Libera circulatie a fortei de munca in interiorul Uniunii Europene reprezinta un motiv de disputa intre statele membre.

Comisarul european pentru afaceri sociale, Vladimir Spidla, spera ca membrele ""vechi"" ale UE vor proceda la ridicarea restrictiilor impuse muncitorilor din tarile nou intrate in Uniune. El considera, de asemenea, ca temerile ""veteranelor"" sunt nejustificate. ""Sper ca va exista o deschidere, pentru ca Europa are nevoie de libera circulatie a fortei de munca. Acest lucru face parte din conceptul de piata unica, dar si din valorile europene. Daca libera circulatie a marfurilor si a capitalurilor este posibila, ar fi grotesc sa nu se aplice aceeasi regula si pentru oameni"", a declarat Spidla.
BILANT. La aproape doi ani de la ultimul val de extindere (1 mai 2004), Comisia Europeana se pregateste sa faca un bilant, care va fi facut public la 8 februarie, al liberei circulatii a cetatenilor proveniti din noile membre, lucru permis, pana in prezent, doar in trei dintre vechile membre: Marea Britanie, Irlanda si Suedia. Executivul european se va margini sa faca doar recomandari individuale celorlalte 12 state, subliniind caracterul pozitiv al deschiderii pietei de munca. Spidla a subliniat ca o piata deschisa a muncii devine dinamica, duce la crearea de noi locuri de munca si sub nici o forma nu fragilizeaza situatia sociala si performantele economice ale statelor care nu au impus restrictii.
DECIZII. Pana la 1 mai, guvernele celor 12 membre ""vechi"" trebuie sa decida daca vor prelungi sau nu, pentru inca trei ani, restrictiile, dar Spidla este increzator ca unele tari vor ridica interdictia, cum ar fi Finlanda si Spania, iar altele vor adopta reglementari mai flexibile: Germania si Austria.

VIITORUL


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.