Ibrahim Rugova, presedintele provinciei Kosovo, a incetat din viata sambata, in jurul pranzului. A murit de cancer la plamani, potrivit unor surse medicale apropiate familiei.
Se lupta cu boala de mai bine de doi ani. In varsta de 61 de ani,
Ibrahim Rugova, presedintele provinciei Kosovo, a incetat din viata sambata, in jurul pranzului. A murit de cancer la plamani, potrivit unor surse medicale apropiate familiei.
Se lupta cu boala de mai bine de doi ani. In varsta de 61 de ani, Rugova - lider istoric al albanezilor din Kosovo - a murit in locuinta sa din Pristina, capitala provinciei. Funeraliile vor avea loc la 26 ianuarie. ICOANA. Decesul intervine intr-un moment in care comunitatea internationala se pregateste pentru negocieri pentru statutul provinciei. Rugova era considerat singurul lider capabil sa obtina independenta Kosovo. ""A fost mai mult decat un lider. A fost o icoana politica"", sustine un analist politic. S-a nascut in Kosovo, in decembrie 1944. A fost licentiat in Litere la Universitatea din Sorbona. A fost membru al Partidului Comunist si secretar al Uniunii Scriitorilor din Kosovo. In timpul regimului lui Slobodan Milosevici, Rugova si-a castigat numele de ""Gandhi din Kosovo"", pentru ca lupta pasnic impotriva dominatiei Belgradului. Dupa 1989, cand Milosevici a revocat autonomia provinciei, Rugova a infiintat institutii paralele si clandestine si a stabilit legaturi cu Occidentul. Asa si-a atras numele de ""parintele natiunii"". Criticii il considerau insa un lider dur, care nu accepta sa fie contrazis. In 1999, in timpul razboiului, cand a fost vazut strangandu-i mana lui Milosevici, Rugova a fost acuzat de tradare si colaborationism. Trei ani mai tarziu avea sa fie numit presedinte, dupa o serie de negocieri organizate de ONU in Kosovo.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.