Monitoarele SED au aparut prin imperecherea tuburilor catodice cu panelurile afisajelor cu cristale lichide. Sunt extrem de plate, dar afiseaza imagini de o calitate superioara CRT-urilor de top.

In ianuarie 2005, Canon si Toshiba parafau o alianta pentru productia unui nou tip de display-uri, botezate SED (Surface-conduction Electron-emitter Display). La mai putin de 12 luni de la anunt, cei doi giganti au prezentat prototipul primului monitor SED. Este la fel de ingust ca un monitor LCD si afiseaza imagini de o calitate superioara plasmelor.
Batranele televizoare CRT (cu tub catodic) si-au cam trait viata. Sunt inlocuite cu pasi repezi de LCD-uri (cristale lichide) si plasme. Avantajul ultimelor doua este ca monitorul sau televizorul ramane la fel de ingust, chiar daca diagonala display-ului are doi metri. Marele dezavantaj al tuburilor catodice este ca grosimea le creste o data cu diagonala. Altfel, calitatea imaginilor produse de un afisaj CRT este superioara LCD-urilor si similara cu cea a plasmelor.
TEST. Monitoarele SED au un timp de raspuns mai mic de o milisecunda, un contrast 100.000 la unu, iar imaginile pot fi vazute dintr-un unghi de 180 de grade. Canon a organizat o expozitie unde a asezat un SED intre o plasma si un televizor LCD. Toate trei modelele aveau diagonala de 36 de inch si afisau imagini high definition ( la rezolutia de 1.920x1.080 pixeli). Toate cele trei modele au fost puse intr-o camera intunecoasa. Tehnologia SED s-a dovedit superioara - ecranul sau ramanand inchis ca taciunele atunci cand a afisat un fundal negru. Plasma a ""reusit"" sa afiseze o nuanta de gri inchis in loc de negru, iar LCD-ul a iesit pe ultimul loc cu un gri inchis.
TIMP. Pentru demonstrarea timpului de raspuns a fost pusa o secventa de film cu o masina care trece rapid de la dreapta la stanga ecranului. LCD-ul a fost capabil sa afiseze ceva care semana mai mult cu stafia unei masini decat cu un automobil. Plasma a afisat o masina aproape clara, iar SED-ul a afisat o imagine absolut clara, ca si cum o poza a masinii ar fi fost trecuta prin spatele ecranului.

CARACTERISTICI TEHNICE