Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) il informa in decembrie 2004 pe premierul Nastase ca nu sunt ""indicii temeinice"" privind implicarea lui si a sotiei sale in spalare de bani. Seful Oficiului, Iulian Dragomir, nu
Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) il informa in decembrie 2004 pe premierul Nastase ca nu sunt ""indicii temeinice"" privind implicarea lui si a sotiei sale in spalare de bani. Seful Oficiului, Iulian Dragomir, nu observa insa ca de la dosarul cu pricina ar fi disparut acte.

Povestea disparitiei unor documente din seifurile ONPCSB, care ar fi continut date despre un transfer dubios de 400.000 de dolari in contul sotiei liderului PSD Adrian Nastase, creste de la o zi la alta, ca un bulgare. Apararea presedintelui Camerei Deputatilor, transmisa ieri catre presa, baga din nou Oficiul in corzi. Adrian Nastase sustine ca nu stie cine ar fi putut sustrage acte din dosarul familiei sale constituit la ONPCSB. El se mira ca totusi ""din acest document pierdut apar in presa facsimiluri folosite impotriva mea. Cred ca cei care folosesc aceste extrase sunt mai in masura decat mine sa dea detalii despre disparitia acestui dosar"". Nastase considera ca acest nou scandal reprezinta ""doar un nou atac"" la adresa lui si a familiei sale, menit sa abata atentia publicului ""de la problemele cu care se confrunta Romania in aceste zile"".
ACT-SURPRIZA. In plus, in apararea lui, politicianul prezinta si un document provenit chiar de la Oficiu si semnat de presedintele institutiei, Ilie Iulian Dragomir. Datat 8 decembrie 2004, actul ii informa pe premierul Nastase si pe sotia sa ca ""urmare a verificarii informatiilor detinute de Oficiu, prin prisma dispozitiilor legale mentionate, nu s-a constatat existenta unor indicii temeinice privind implicarea dumneavoastra in operatiuni suspecte de spalare a banilor, care sa fi determinat informarea unitatii de Parchet"". Raspuns ametitor. Pai, domnul Dragomir, daca tot a verificat ""lipsa"" de indicii, n-a vazut ca lipseau si documente de la dosar? De ce nu a sesizat atunci Parchetul General ca i-au disparut sau i-au fost distruse acte din dosarul Nastase? Sa se fi evaporat documentele dupa 8 decembrie 2004? Sunt intrebari la care procurorii trebuie sa gaseasca raspunsuri in interiorul Oficiului.
AUDIERI. Reamintim ca - luat la intrebari de Parchetul instantei supreme cu privire la asa-zisa sesizare pe care Oficiul ar fi facut-o in anul 1999, in cazul Nastase - ONPCSB a raspuns in urma cu cateva zile ca i-au disparut documente din dosar. Oricum, din actul comunicat familiei Nastase, reiese clar ca Oficiul nu a trimis niciodata la Parchet vreo sesizare privind spalarea de bani prin conturile celor doi soti. Asa s-a ajuns ca procurorii sa descinda la Oficiu pentru a afla despre ce este vorba in realitate. Aparitia in presa centrala a unor extrase din acte ce par a face parte din categoria documentelor clasificate, publicate in facsimil, a atras atentia anchetatorilor. In cursul saptamanii viitoare procurorii vor decide daca, pe langa audierea altor persoane de la Oficiu, ar fi utila si o discutie cu jurnalistii care au intrat in posesia documentelor publicate.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.