Copiii cersetori sunt de fapt copii pusi sa munceasca. Obositi, murdari, cu un catelus in brate si cu o poveste bine ticluita, cei mai multi sunt trimisi de parinti sa aduca bani in casa pentru painea zilnica. Legea care ii pedepseste pe parintii exp

Copiii cersetori sunt de fapt copii pusi sa munceasca. Obositi, murdari, cu un catelus in brate si cu o poveste bine ticluita, cei mai multi sunt trimisi de parinti sa aduca bani in casa pentru painea zilnica. Legea care ii pedepseste pe parintii exploatatori cu inchisoarea nu se aplica, desi e intrata in vigoare de mai bine de un an.

Chiar si cand afara e un frig de crapa pietrele, strazile Bucurestiului sunt pline de copii care cersesc. Langa semafoare, in statii de metrou si in fata bisericilor in zi de sarbatoare. Cei mai marisori sunt trimisi singuri ""pe teren"" de parintii lor, bebelusii, care nici macar nu stiu sa mearga, sunt expusi public chiar de cei care le-au dat viata, pentru a starni compasiunea publica. O mana intinsa trebuie sa spuna o poveste. Cu orice pret.
NASCUT PENTRU MUNCA. La Eroilor, un tanar cu ochelari patratosi isi cara intr-un ""marsupiu"" fiul de doi ani si jumate. Lui Florin lumea ii zice ""Ciorbea"" datorita ochelarilor si a frizurii. La semnalul verde se asaza intre masinile de la semafor, arata pancarta cu ""Muritori de foame. Dumnezeu sa va ajute!"" si apoi se plimba agale pe langa geamurile lor, impingand in fata micutul cu manutele chircite de ger. Dintr-o masina scumpa se iteste o mana intinzand 1 leu.
Florin e din Caransebes, are 23 de ani si o familie mare: trei copii si o sotie in spital. Varianta lui. Cu ""asta micua€™"" sta de dimineata pana pe la 4 dupa-amiaza la pod. ""Doarme mai tot timpul"", arata spre copilul murdar pe la gura de orez, adancit in somn, ""de cand s-a nascut il port pe strada, asa ca s-a invatat sa doarma numai daca e frig. Daca il duc la metrou, unde e cald, se trezeste imediat"", explica aranjandu-si bretonul lung. Daca i-as spune ca somnolenta e un semn al hipotermiei, probabil ca s-ar uita lung la mine... ""Unii ne cred, altii nu ne cred, unii ne injura, chiar daca ma vad cu copil mic"", explica Florin riscurile meseriei, aratand spre cuvintele de pe pancarta.
De Politie nu-i mai e frica, a luat amenzi de nici nu le mai stie numarul, de cate doua, ba chiar de cinci milioane de lei. Si n-a platit nici una. Toate, pentru cersetorie, nu pentru ca isi cara copilul in conditii inumane prin ger sau canicula. Probabil ca politistul care l-a amendat nici macar nu stia ca un parinte care-si expune copilul la mila publica in mod repetat e pedepsit cu inchisoarea. Tanarul tata nu crede ca poate face puscarie pentru aceasta fapta: ""Parca eu sunt cel mai mare hot din tara asta... Sa ma angajeze cineva si nu mai ies cu copilul in strada"".
LEGE SI TOCMEALA. Legea care ii pedepseste pe cei care profita de pe urma propriilor copii insotindu-i la cersit sau trimitandu-i singuri prin mijloacele de transport in comun in acelasi scop este Legea 272/2004. La articolul 133 legea prevede: ""Fapta parintelui sau a reprezentantului legal al unui copil de a se folosi de acesta pentru a apela in mod repetat la mila publicului, cerand ajutor financiar sau material, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani si interzicerea unor drepturi"".
Pentru cei care-si constrang copilul sa munceasca pe strada ca sa faca bani, pedeapsa urca pana la sapte ani. Aceste prevederi au ramas insa doar o mazgaleala pe hartie. Conform secretarului de stat Bogdan Panait, directorul Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului, pana acum nu a existat o colaborare intre directiile de asistenta sociala si Politie. S-au dat doar amenzi pentru cersetorie, cam 52 in Capitala, in conditiile in care in prezent sunt aproximativ 500 de copii care cersesc in Bucuresti. ""Legea se implementeaza mai greu, c-asa-i la noi, la romani, explica secretarul de stat. In prima instanta, noi anuntam parintele cand gasim un copil la cersit. Daca situatia in familie e la fel si iar gasim copilul pe strada, trecem la sanctionarea parintilor. E discutabil daca e bine sa-i amendam sau sa faca inchisoare, caci mai au si alti copii de crescut."" Si-atunci, care mai e utilitatea legii intrate in vigoare acum un an?
Pentru a-i depista si ajuta pe copiii exploatati prin orice fel de munca s-au format echipe intersectoriale, formate dintr-un asistent social, un asistent medical si un reprezentant al Inspectiei Muncii. ""Asistentii sociali verifica pe terem cazurile semnalate de Politie si doar aceasta din urma aplica legea. Momentan nu exista o monitorizare a rezultatelor. Din 2006 va fi"", spune Izabella Popa, director de strategii si programe ANPDC.
TIMP PIERDUT. In martie anul trecut, dupa o reuniune a Grupului la nivel inalt, premierul Calin Popescu Tariceanu declara, referindu-se si la Legea 272/2004: ""Pentru ca noul cadru normativ sa-si atinga obiectivele este imperios necesar sa fie pus in practica fara abateri si fara intarzieri de toate institutiile de resort. In acest fel, cred ca se va produce o adevarata revolutie la nivelul mentalitatii romanilor si al institutiilor in relatia cu copiii: copilul-subiect pasiv va fi inlocuit cu copilul-partener cu drepturi depline"".
Greu de crezut ca un copil care isi cerseste drepturile intr-o intersectie din marile orase ale Romaniei va deveni curand un ""copil partener"", in conditiile in care o lege care putea eradica partial fenomenul cersetoriei in randul copiilor si exploatarea lor de catre parinti nu s-a aplicat vreme de un an.
Un copil care iese pe strada la cersit sase ore in medie pe zi, prestand ca un veritabil bugetar, a pierdut, numai anul trecut, mai bine de 2.000 de ore din viata, timp in care putea invata sa scrie sau macar sa numere banii castigati.
REALITATE SI CIFRE. Un studiu al Organizatiei Internationale a Muncii - Programul International de Eliminare a Muncii Copilului (OIM-PIEMC) din 2002, realizat cu 150 de copii din Capitala, arata ca 44% din ei cersesc in conditii dificile, 60% au parasit scoala pe la 11 ani si o treime dintre ei sunt analfabeti. Jumatate din cei care muncesc pe strada cerseste, cealalta jumatate ocupandu-se cu spalatul parbrizelor, cu descarcarea si vanzarea diverselor marfuri. 25% din copii au declarat ca unul dintre parinti ii obliga sa cerseasca.
Mai bine de jumatate recunosc ca au fost batuti de bodyguarzi, politisti, ""colegi de lucru"", iar la intrebarea de cine va temeti cel mai mult, un sfert a spus ca de politisti.

INUMAN. Unii parinti isi cresc copiii in mizerie


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.