NATO studiaza ideea de a-si extinde misiunea
in sudul Afganistanului dupa jumatatea lui 2006, scrie cotidianul New York Times. Alianta nu exclude posibilitatea ca fortele romane
sa fie trimise in aceasta regiune periculoasa.

Exista, in sanul Aliantei Nord-Atlantice, temeri ca orice intarziere a extinderii misiunii NATO de mentinere a pacii si securitatii in sudul instabil al Afganistanului ar putea submina credibilitatea organizatiei. Lucru care n-ar face decat sa ofere castig de cauza ramasitelor talibane din aceasta tara, scrie New York Times.
PRESIUNI. Decizia extinderii misiunii NATO - planul B - se va lua chiar daca Olanda, un important membru al Aliantei, se va decide sa nu trimita un supliment de circa 1.400 de militari in Afganistan. In contextul in care Afganistanul nu este inca o tara pasnica, stabila si sigura - atacurile talibanilor intetindu-se, iar cazurile de rapiri fiind tot mai dese - , premierului olandez Jan Peter Balkenende ii va fi dificil sa le explice colegilor sai de coalitie necesitatea redesfasurarii de trupe pe plaiurile afgane.
In urma cu aproape o saptamana, guvernul Olandei si-a exprimat dorinta de a lua parte la Forta Multinationala de Asistenta si Securitate din Afganistan (ISAF). Dar daca Parlamentul nu va fi de acord cu aceasta misiune, NATO va fi nevoita sa se bazeze pe ceilalti membri activi ai ISAF, iar America va trebui sa amane retragerea unei parti consistente a fortelor sale militare din Afganistan. Pana la sedinta Legislativului olandez, anuntata pentru luna viitoare, NATO insista ca cele mai potrivite tari-membre pentru sudul afgan sunt Olanda, Marea Britanie si Canada, Alianta dorind o suplimentare a ISAF cu pana la 15.000 de militari. ""Ii vrem pe olandezi. Sunt eficienti. Dar daca ei nu se vor implica, noi tot vom efectua aceasta manevra"", a declarat un diplomat sub protectia anonimatului.
BAGATA IN SEAMA. O alta sursa citata de Reuters vorbeste despre implicarea Ungariei si Romaniei in sudul tumultuos al Afganistanului. Cele doua tari reprezinta o alternativa pentru asa-zisele Echipe de Reconstructie Provinciala (PRT), chiar daca ele nu pot oferi echipament vital unor astfel de misiuni intr-o zona atat de agitata. Potrivit aceleiasi surse, atat Romaniei, cat si Ungariei le lipsesc elicopterele armatei olandeze. ""Pentru fortele olandeze nu exista o alternativa usoara"", a spus acest diplomat fara a-si dezvalui identitatea.
SUA, IN DUBIU. Oricare ar fi alegerea NATO pentru acoperirea zonei de sud a Afganistanului, sursele citate de Agentia Reuters sunt sceptice ca, fara ajutorul Olandei, tot vor aparea acuze la adresa organizarii interne a Aliantei. In Statele Unite, Departamentul Apararii nu a anuntat pana acum cati militari vor fi retrasi din Afganistan, tara pe care americanii si aliatii lor au reusit, in 2001, sa o ""curete"" de regimul taliban.
Mai multe surse citate de Reuters si preluate de New York Times au declarat ca ceilalti membri ai Aliantei Nord-Atlantice vor incerca, prin mijloace diplomatice, sa-i incurajeze pe olandezi sa trimita trupe in sudul Afganistanului.

IMPLICARE