""Daca nu vreti reforma, macar sprijiniti-o!"", a cerut ieri sistemului sanitar ministrul de resort Eugen Nicolaescu. Daca nu ar suna atat de caragialian, indemnul ar duce mai degraba cu gandul la cum dorea sa faca reforma Vladimir Ilici Lenin, un pr
""Daca nu vreti reforma, macar sprijiniti-o!"", a cerut ieri sistemului sanitar ministrul de resort Eugen Nicolaescu. Daca nu ar suna atat de caragialian, indemnul ar duce mai degraba cu gandul la cum dorea sa faca reforma Vladimir Ilici Lenin, un precursor, am spune, al domnului ministru, daca prin aceasta nu l-am flata prea tare pe Nicolaescu. ""Daca nu stiu, ii invatam. Daca nu pot, ii ajutam. Daca nu vor, ii obligam"", zicea Lenin.


Flancat de premierul Tariceanu si de presedintele Basescu, ministrul Sanatatii si-a prezentat pachetul de reforma in domeniul sanitar, pentru care Guvernul ar urma sa isi asume raspunderea la sfarsitul lui februarie. Pilonii noii legislatii ar fi, enumera premierul Tariceanu, gestionarea corecta a banului public astfel incat spitalele sa nu mai fie ""feude"" ale directorilor lor, construirea unor spitale regionale de urgenta si reabilitarea a 20 de spitale judetene (pana in 2008), precum si motivarea salariala a personalului medical astfel incat sa poate fi eliminata conditionarea actului medical de vestita spaga, Tariceanu protestand cu uimire ca pentru o cezariana a ajuns sa se ceara 1.000 de euro.
COTIZANTI. Actualii guvernanti nu au renuntat la ideea largirii bazei de colectare a contributiilor la sanatate, ideea fiind aplicata de la 1 ianuarie 2007. De la 5 milioane de contribuabili in 2005 ar trebui sa ajungem la 10 milioane in 2007, potrivit presedintelui CNAS, Cristian Vladescu. La plata vor intra ""toate categoriile de persoane care nu platesc acum"", Guvernul analizand daca persoanelor cu venituri mici sau cu handicap vor fi exceptate.
REFORMA ANTI-OPRESCU. Din enumerarea pilonilor, lui Tariceanu i-a lipsit, bagam de seama, componenta de reforma anti-Oprescu, element ""recuperat"" insa de presedintele Traian Basescu, in discursul sau. ""Sunt un adept al introducerii managementului in spitale. Nu poti sa fii chiar de toate in sistemul medical: si reprezentant al corpurilor profesionale, si director, si politician, si sef al Casei de Sanatate si de toate intr-un singur om. Pe care il faci bine din toate acestea?!"", s-a intrebat Basescu, precizand ca vizeaza ""sistemul, in general, nu pe doctorul Oprescu"", desi acesta ar fi cam singurul ""incompatibil"". ""Doctorul Oprescu este un doctor pentru care am toata aprecierea, dar introducerea incompatibilitatilor era necesara"", a intarit Basescu.
ELIAS. Seful statului l-a laudat in exces pe titularul de la sanatate pentru curajul de ""a infrunta feudalii sistemului"". ""Reforma sanatatii a dat, in faza initiala, impresia ca este un razboi intre directori si ministru. Acum vedem profunzimea actului de continuare a reformei pe care l-a initiat ministrul Nicolaescu"", a declarat presedintele. Cat despre ""feudali"", dublu sens in intentiile presedintelui. El l-a felicitat pe Nicolaescu si pentru ""intelepciunea de a rezolva disputa cu Academia Romana"". Potrivit ministrului, Spitalul Elias ramane sub autoritatea Academiei, Doina Dimulescu, interimar la Elias timp de sase luni, iar Consiliul de Administratie va include si un reprezentant al Guvernului, Vlad Iliescu.
CONTROALE. Din lansarea de ieri, Eugen Nicolaescu s-a ales si cu o sarcina prezidentiala: seful statului
i-a cerut acestuia ca de astazi sa trimita in spitale inspectori care sa verifice cu ce scop au fost achizitionate echipamentele medicale. ""In cateva saptamani vom avea o alta imagine a unui dezastru intretinut in sistemul de sanatate: valoarea echipamentelor achizitionate si nefolosite. Telul achizitionarii acestora nu a fost acela de a fi folosite in interesul bolnavilor. Va cer public sa se faca aceasta evaluare, iar responsabilii sa plateasca"", a ordonat Basescu. (Georgeta Licsandru, Oana Stancu)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.