O vie emotie a cuprins, ieri, Israelul, dupa ce presa locala a anuntat ca membri ai familiei premierului Ariel Sharon, prezenti la capataiul acestuia, la Spitalul Hadassah Ein Karem din Ierusalim, au constatat ca acesta a clipit.

SPERANTE. Sharon a deschis ochii pentru cateva secunde doar, pentru prima oara in cele 12 zile de cand se afla in coma, ceea ce ar fi un indiciu ca prezinta activitate cerebrala. Totusi, medicii sunt foarte rezervati in a se pronunta in privinta starii pacientului, apreciata drept ""grava, dar stabila"" in continuare. Potrivit familiei lui Sharon, acesta ar fi clipit si chiar lacrimat, in timp ce asculta o inregistrare a vocii nepotului sau. Ulterior, a inchis ochii, fara a mai manifesta vreun semn de revenire la normal. O precizare, insa: doar membrii familiei (mai exact, fiul sau Gilad) au fost martori la acest moment.
Evenimentul s-a petrecut a doua zi dupa traheotomia efectuata de medici, pentru a-i permite lui Sharon sa fie mai putin dependent de asistenta respiratorie.
AGITATIE. In plan intern, Israelul se confrunta nu numai cu agitatia din randul clasei politice, ci si una cel putin ciudata, in randul colonistilor. La Hebron, de cateva zile, au loc confruntari puternice intre colonistii evrei care ataca in stil palestinian, (mascati, cu pietre si incendiind) palestinienii din oras, dar si militarii israelieni, care intervin, sa-i opreasca. Seful interimar al Guvernului, Ehud Olmert, a declarat ca este decis sa puna capat acestei ""Intifada evreiesti"" de la Hebron, iar ministrul Apararii, Shaul Mofaz, a precizat ca va evacua colonistii evrei instalati ilegal in pietele en gros din centrul orasului.
DECIZII. In cadrul reuniunii de luni, cadrele noului partid format de Sharon, Kadima, au decis ca Olmert sa conduca formatiunea pana la alegerile din 28 martie. Presedintele palestinian, Mahmud Abbas, a declarat, intr-un interviu acordat presei palestiniene, ca va coopera cu Olmert, actualul premier interimar israelian. Abbas a precizat, cu aceeasi ocazie, ca nu va mai candida pentru propria succesiune, peste trei ani.

ACHIZITIE