Copiii care au ramas fa-ra tata in urma tragediei de la Mina Anina vor fi ""copiii Guvernului"", zicea Basescu in ziua tragediei. Sapte copii are Guvernul la familia Schneider. Duminica seara, cand au fost adusi mortii la familiile lor din Anina, aut

Copiii care au ramas fa-ra tata in urma tragediei de la Mina Anina vor fi ""copiii Guvernului"", zicea Basescu in ziua tragediei. Sapte copii are Guvernul la familia Schneider. Duminica seara, cand au fost adusi mortii la familiile lor din Anina, autoritatile au pregatit un spectacol sinistru cu sirene de masini.

O sufragerie mobilata ca orisice sufragerie, un tablou pe perete, din acela tip - portret de nunta: cu sotul si sotia care stau tampla in tampla si zambesc. In mijloc e intinsa o masa pe care va sta sicriul. Un copil de 14 ani, baiatul cel mai mare al lui Virgil Schneider, tremura. ""Imbraca-te, ca ti-e frig."" ""Nu mi-e frig, mi-e frica."" ""Cum
sa-ti fie frica. Dar tu vei fi barbatul in casa. Capul familiei. Trebuie sa fii cel mai curajos."" Copilul, Alex Schneider, ofteaza si impinge pieptul inainte. Ofteaza si bunica copilului. ""Cat o sa fiu eu, Alex, nu o sa fii singur"", ii zice de pe un alt scaun prietenul mortului, un ortac de 33 de ani. Vorbeste mai tot timpul despre mina si despre blestemata conducere. ""Un abataj luase foc acum cativa ani. L-au inchis si apoi au vrut cei din conducere sa-l redeschida, ca era carbune acolo. Sa deie productie. Si cand l-au redeschis, peretii de carbune erau toti aprinsi. Era jar de jur imprejur. Era IAD. Stii ce-i aia IAD? Colegul statea la spatele meu cu furtunul de aer sa ma racoreasca, in timp ce eu incarcam."" Fetitele mai mari ale lui Virgil, una de 12 ani, cealalta de 10, urmaresc discutia. ""Mai vine tata?"", intreaba cea mare. ""Trebuie sa dea la televizor. Sa se duca cineva la vecinul, ca astia de la Antena dau in direct cu coloana. Sa vada pe unde sunt."" ""Hai si noi la televizor"", zice fiica Alexandra. ""Nu-nu! Tu nu ai voie la televizor acum. La desene va las, dar..."" Fetita pune barbia in piept. Colegul lui Virgil imi face semn cu mana. ""In mina cine a avut tupeu sa spuna lucrurilor pe nume era invitat la jurist, la directorul general de la Sucursala Miniera Banat si amenintat ca va fi dat afara. Sindicatul, in loc sa ne ajute pe noi, ajuta unitatea."" ""Cand o sa fiu mare, nu vreau sa ma fac miner. Vreau sa fiu fotbalist"", viseaza Alex. ""Da, fotbalist sa te faci!"", zice minerul. ""Dar si aici trebuie bani multi"", completeaza. ""Lasa, ca a zis Basescu ca o sa aiba grija de voi. Ca o sa fiti copiii Guvernului"", incercam noi sa-l incurajam pe copilul de 14 ani. ""De la zis pana la facut..."", ne-o intoarce baiatul. Asa obisnuia sa zica si tatal lui. Multe li s-au promis minerilor. Putine s-au facut.

PARADA. Mortii au fost adusi la Anina intr-un alai de masini, care au acoperit cu sirenele lor bocetele rudelor


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.